De vrolijke bende van vzw De Rappe Spurt steekt een frietje op het dorpsplein van Pulderbos, want van al dat werken krijg je honger. Derde van links Robbe Smets en derde van rechts Ria Marinus. 

De vrolijke bende van vzw De Rappe Spurt steekt een frietje op het dorpsplein van Pulderbos, want van al dat werken krijg je honger. Derde van links Robbe Smets en derde van rechts Ria Marinus. ©  kristin matthyssen

Zestig seingevers staan paraat voor Grote Prijs Juul Marinus

Pulderbos, Zandhoven -

Wie zondagnamiddag 8 mei in de omgeving van Pulderbos, Pulle, Viersel of Zandhoven passeert, maakt kans om even te worden tegengehouden door een seingever. Liefst 250 vrijwilligers komen die dag uit hun pijp om van de wielerwedstrijd Grote Prijs Juul Marinus een succes te maken.

Kristin Matthyssen

De Grote Prijs Juul Marinus is een herdenkingskoers voor de te jong gestorven gelijknamige oud-profrenner. Hij groeide op aan de Kleinheide in Pulderbos en stond bekend om zijn rappe sprint, vandaar dat de vzw De Rappe Spurt de herdenkingswedstrijden organiseert. Aanvankelijk was het een wedstrijd die zich letterlijk rond de kerktoren van Pulderbos afspeelde met lokale rondes, getrokken door de cafébaas van De Vogelzang.

In 2015 werd de wielerwedstrijd vernieuwd. Tegenwoordig is het een wedstrijd voor eliterenners zonder contract, beloften en U23. Ria Bollansée, de weduwe van Marinus, is de fanatieke bezielster, samen met haar familie. Ze krijgen steun van meer dan 200 vrijwilligers, want een wielerwedstrijd organiseren is tegenwoordig heel complex. Alleen al 60 seingevers staan zondag paraat langs het parcours dat ditmaal volledig op Zandhovens grondgebied loopt. “We hebben de passage door Grobbendonk langs de Cap geschrapt en snijden die bocht nu af op de Grensstraat in Pulle. Daarna gaat het via de Dennenlaan en Viersel richting Zandhoven en terug naar Pulderbos”, zegt Ria.

Ria had schrik om sponsoring te zoeken na de coronacrisis. “Ik was zelfs wat beschaamd om bij die handelaars langs te gaan, omdat sommigen zelf zo’n zware periode achter de rug hebben. Maar van de 83 sponsors heeft niemand geweigerd. Het ging gemakkelijker dan ooit. “Eindelijk weer koers zien”, kreeg ik te horen. De renners vertrekken om 14.30u en het einde is gepland rond 18u”, vertelt Ria.

Plaatselijk renner en zondag de jongste van de hoop: Robbe Smets (18) uit Pulderbos. 

Plaatselijk renner en zondag de jongste van de hoop: Robbe Smets (18) uit Pulderbos. ©  kristin matthyssen

De gemeente Zandhoven biedt de organisatoren van vzw De Rappe Spurt steun, waar ze dankbaar voor zijn. ’s Morgens vanaf 11u is er op het evenementenplein een Ride for Fun in verschillende leeftijdscategoriën voor kinderen. De allerkleinsten met loopfiets starten om 11u, om 11.30u zijn de kleuters en het eerste en tweede leerjaar aan de beurt, om 12u het derde tot en met het zesde leerjaar en om 12.30u is het prijsuitreiking. Sara Siemons, oud-renster uit Zandhoven die les geeft aan de Wielerschool in Herentals, begeleidt deze Ride for fun. Zij is de zus van de Zandhovense renner Stijn Siemons, die zelf niet kan starten omdat hij voor een continentale ploeg rijdt.

Robbe en Nick

Wel van de partij zijn de thuisrijders Robbe Smets uit Pulderbos en Nick Peers uit Viersel. Robbe van de club Steeds Vooraan Kontich is nog maar achttien jaar en zal zondag de allerjongste aan de start zijn. “Ik vermoed dat het een snelle koers wordt, met een gemiddelde van zo’n 46 kilometer per uur”, gokt Robbe, die zichzelf eerder als een klassiek renner ziet. “Vanaf de Goormansstraat tot Viersel geraak je amper weg. Het zal moeten gebeuren in Zandhoven waar het wat bochtiger is”, denkt Robbe.

Voort

De renners krijgen 12 toeren van 13,1 kilometer voor de kiezen. Waarom de Voort er niet in zit, de mythische kasseistrook? “Die jongens staan aan het begin van het seizoen. Ik zou niet willen dat er iemand valt en zijn sleutelbeen breekt”, zegt Ria.

Ook het Cycling Team Zandhoven doet mee met zes renners en een eigen volgwagen.

Intussen is de opbouw volop bezig. Zelfs Pierre Werrebrouck, die vroeger nog samen met Juul bij het vroeger Vleeswaren Pluma in Wommelgem werkte als Juul niet moest koersen, komt helpen. ”Gewoon uit respect voor Juul”, zegt Pierre.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio