Europees Parlement stemt in om Covid Safe Ticket met jaar te verlengen

Na de EU-lidstaten heeft nu ook het Europees Parlement ingestemd met de verlenging van het digitaal coronacertificaat tot eind juni 2023. Het certificaat, dat in België ook gebruikt wordt als Covid Safe Ticket, moet EU-burgers de mogelijkheid geven vrij rond te reizen in de Schengenzone tijdens de pandemie.

debnBron: BELGA

Met een ruime meerderheid stemde het Europees Parlement voor het voorstel van de Europese Commissie om het certificaat nog een jaar langer aan te houden, en voor het opstarten van de finale onderhandelingen daarover met de lidstaten. Die hadden eerder al principieel ingestemd met de verlenging.

Het Commissievoorstel wil lidstaten ook de mogelijkheid geven om testcertificaten uit te reiken op basis van de nieuwste types antigeentesten. Daarover zou makkelijk een akkoord moeten kunnen worden gevonden tussen de Europese Raad en het Parlement.

Als het van de parlementsleden afhangt, moeten de EU-landen bijkomende reisbeperkingen vermijden voor houders van een coronacertificaat, tenzij dat “absoluut noodzakelijk” is. Als er beperkingen nodig zijn, dan moeten die bescheiden en proportioneel zijn, betoogt het parlement, en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke bevindingen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het coördinerende Gezondheidsbeveiligingscomité.

Sowieso moet de Europese Commissie zes maanden na de verlenging van de juridische basis van het coronacertificaat nagaan of de maatregel nog wel noodzakelijk is, vinden de parlementsleden. De betreffende verordening moet ingetrokken worden zodra de epidemiologische situatie dat toestaat, vinden ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER