Joke en Lissa (links) verzamelden samen met Lotte en Lynn van het KVRI in Vorselaar 1.000 euro voor het JOTH. Ann, Isabelle en Tim van het JOTH namen de cheque in ontvangst en hadden meteen groot nieuws te melden. 

Joke en Lissa (links) verzamelden samen met Lotte en Lynn van het KVRI in Vorselaar 1.000 euro voor het JOTH. Ann, Isabelle en Tim van het JOTH namen de cheque in ontvangst en hadden meteen groot nieuws te melden. ©  kristin matthyssen

JOTH verandert eind juni in OverKop-huis voor Voorkempen

Zandhoven, Vorselaar -

Joke Van Olmen uit Pulderbos en Lissa Paepe uit Grobbendonk overhandigden een vette cheque van duizend euro aan het JOTH (Jongeren, Thuis en Therapie) in Zandhoven. Samen met twee klasgenoten van 5 STW van het KVRI in Vorselaar kozen ze het JOTH als goed doel voor hun actie. Tim Peeters had meteen groot nieuws te melden. Vanaf eind juni, na de examens, wordt het JOTH een OverKop-huis voor de regio Voorkempen.

Kristin Matthyssen

Een voorstelling van het JOTH op school, een wandeling van 5 kilometer met pannenkoeken, warme choco en zelfgebakken koekjes, een kraampje op de markt in Grobbendonk: Joke Van Olmen uit Pulderbos, Lissa Paepe uit Grobbendonk, Lotte Van den Sande uit Gierle en Lynn Moulaert uit Grobbendonk deden hun best om hun actie te doen slagen. De 16- en 17-jarigen moesten een schoolopdracht uitwerken rond een goed doel. Waarom het JOTH? “Ik ken initiatiefnemers Niki en Tim van Casa Chiara in Pulderbos”, legt Joke uit. “En we kennen ook hun dochter Nina van op het KVRI.”

Nog een goede reden is dat Chiara, de oudste dochter van Niki Geentjens en Tim Peeters die enkele jaren geleden op haar zestiende uit het leven stapte en de inspiratiebron vormde voor het JOTH, ook in het KVRI in Vorselaar zat. Tim Peeters, Ann De Groof en Isabelle Ghyselen van het JOTH vinden het tof dat de meisjes voor hun schoolopdracht aan het JOTH gedacht hebben. Al meer dan twee jaar kunnen jongeren tussen 12 en 25 jaar aan de Vierselbaan achter het postkantoor terecht voor een babbel of activiteit. En er staat wat te veranderen, want op 29 juni tussen 18 en 21u wordt de zomer kick-off gegeven van het nieuw OverKop-huis voor de Voorkempen dat het JOTH wordt. Jong deejay-talent uit de buurt mag zich altijd melden om dan te draaien.

Jeugdhuis zonder alcohol

“We waren vijf weken bezig toen de lockdown inging”, vertelt Tim Peeters. “Toch hebben er al meer dan 1.500 jongeren de weg naar hier gevonden. Met het OverKop-concept wordt er nog meer ingezet op vrijetijdsbeleving, voor jongeren met of zonder problemen. Voorheen lag de focus vooral op therapie, maar we merken dat dat sommige jongeren afschrikt. Eigenlijk is dit een jeugdhuis, maar dan zonder alcohol, met een fijne activiteitenkalender. Het is een inloophuis en een veilige, warme plek, voor iedereen.”

Een volle activiteitenkalender in mei. 

Een volle activiteitenkalender in mei. ©  rr

De mogelijkheid van gratis therapie blijft, en dankzij de professionele omkadering door OverKop is die continuïteit verzekerd. “Ook het vormingsaanbod wordt nog uitgebreid”, zegt Isabelle Ghyselen van het JOTH. Zo is er op 11 mei om 19.30u een vormingsavond over omgaan met suïcidaliteit.”

Gratis friet met avondmarkt

“Maar nogmaals: je hoeft geen probleem te hebben om hier binnen te stappen”, benadrukt Tim Peeters. “Het JOTH - die naam gaan we niet schrappen - is gewoon een toffe tweede thuis met biljart, kickertafel en darts. Op 6 mei flyeren we op de avondmarkt in Zandhoven. Iedereen met een flyer kan hier tot 21u een gratis friet komen eten, en een drankje drinken tegen 1 euro, het gebruikelijk tarief hier. Maar geen bier dus. De ouders mogen gerust meekomen voor een kennismaking vrijdag. Kunnen ze meteen onze activiteitenkalender voor mei zien, met op vrijdag 13 mei tussen 16 en 21u een ontspannende wandeling, woensdag 18 mei een koekjesbaknamiddag, vrijdag 20 mei hebben we een ‘de vloer is lava’-spel en vrijdag 27 mei houden we een minivoetbalavond.”

Voor die 1.000 euro weet Tim al een goede bestemming. “We gaan zitzakken kopen en zijn bezig met de inrichting van een extra therapieruimte.”

Alle info via info@joth.be of op de facebookpagina van JOTH

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio