Reinhilde Decleir. 

Reinhilde Decleir. ©  Alex Vanhee

10 niet te missen toptips voor de week van 7 tot 13 mei

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen

Ilse Dewever

1/Tutti Fratelli brengt hulde aan ‘moemoe’ Reinhilde Decleir

Het overlijden van Reinhilde Decleir sloeg in als een bom. Of je haar nu kende als ‘ons moemoe’ uit Van vlees en bloed, haar passages in het hilarische Loslopend wild of als hoedster van het sociaal-artistieke theaterproject Tutti Fratelli, de actrice liet bij velen een diepe indruk na. Om het leven en werk van Reinhilde Decleir te vieren, organiseren haar vrienden op 9 mei een avond in De Roma. Met Tutti Fratelli, muziek, tekst en beeld, in goede banen geleid door Dimitri Duquenoy. De opbrengst van de avond gaat naar de werking van Tutti Fratelli, dat voortaan geleid wordt door Nico Sturm. Een dag eerder, op 8 mei, staat Reinhildes broer Jan in De Roma. Met het Ensor Strijkkwartet brengt de rasacteur een vertelling opgehangen aan Beethoven.

www.deroma.be

 

 ©  Jeroen Hanselaer

2/Feest voor 200 jaar Wortel-Kolonie

In juli 2021 werd Wortel-Kolonie toegevoegd aan de lijst van Unesco Werelderfgoed. In 1822 werd de landloperskolonie gesticht, 200 jaar geleden dus. Reden voor feest! Daarom zet Wortel-Kolonie zondag de deuren open voor de Koloniehappening. ’s Morgens trek je de loopschoenen aan voor een tocht door de omgeving. Je loopt ook door enkele gebouwen op de site. In de namiddag ga je op avontuur met Zjefke De Zwerver, op wandel met de schaapsherder of spot je amfibieën met boswachter Bart. Ook alle bewoners van de boerderij en hun buren zetten de deuren open voor een blik achter de schermen.

www.visithoogstraten.be

 

 ©  Jan Van der Perre

3/Belgische ontwerpers verkopen hun stock

Wie dol is op Belgische mode kan twee keer per jaar zijn slag slaan tijdens de Antwerp Designer Sales. Grote Belgische designers doen hun stock- en stofoverschotten dan tegen vriendelijke prijzen van de hand. De volgende editie vindt plaats van 9 tot 15 mei.

De adressen van de stockverkopen, meestal in de Antwerpse binnenstad, kan je opzoeken in een kalender. Onder meer Arte, Christian Wijnants, La Fille D’O en Raf Simons zijn van de partij.

www.stockverkoopadressen.com

Kate Ryan. 

Kate Ryan. ©  RR

4 /Kate Ryan ‘circulair’

Je kan er duurzaam werken, eten, sporten en genieten, maar op 13 en 14 mei ook duurzaam fuiven. Plein Publiek Festival nodigt dan een batterij dj’s en artiesten uit om naar Blue Gate aan de Zonnestroomstraat in Antwerpen af te zakken.

Op de affiche schitteren sterren als Dutch Norris, Kate Ryan (foto), TheColorGrey, Faisal, Gene Thomas en Nico Morano. Ook Nick Bril maakt zijn opwachting: niet als kok, wel als dj. Na de optredens overdag vindt er zowel ’s vrijdags als ’s zaterdags na middernacht een afterparty plaats in de Serre.

Daags voor het festival, op 12 mei, wordt er op de site een gratis circulaire opendeurdag gehouden.

www.pleinpubliek.be

5/Tournée Musicale in Hoboken met ‘Antwerpstalige’ muziekacts

Na twee jaar uitstel is Tournée Musicale er weer, deze keer in een exclusief Antwerps frakske. Niet minder dan negentien ‘Antwerpstalige’ muziekacts spelen op 13 mei vanaf 18u op veertien locaties in Hoboken. Verwacht je aan rock, hiphop, jazz, folk en blues, en dat allemaal gebracht in het Antwerps dialect. Terwijl Wally de Blikfabriek onveilig maakt, zet Hans Mortelmans Trio in Novonov de chansons van Georges Brassens om in het Antwerps. Slotact van de avond in cultuurcentrum Gravenhof is Katastroof. De nieuwe en verjongde formatie viert dit jaar zijn 45-jarig bestaan.

www.gravenhof.org

 

 ©  ACCE

6/Blinkende bolides

In het Park van Brasschaat worden dit weekend niet minder dan tienduizend bezoekers verwacht voor het Antwerp Classic Car Event. Op het ACCE staan op 7 en 8 mei duizend oldtimers gestald.

Het evenement is opgebouwd rond het vertrek van de Tour Amical, een gerenommeerde buitenlandse rally voor Classic & GT Cars. De deelnemers van de Tour Amical rijden van Barcelona door het Spaanse binnenland naar Marbella. De deelnemende oldtimers worden tijdens het weekend geladen op 32 vrachtwagens die vanuit Brasschaat naar Spanje vertrekken.

Naast de blinkende bolides zijn er voor de autoliefhebbers het hele weekend randactiviteiten in het park.

www.acce.be

7/100 jaar beiaardschool in Mechelen

Je kan in Mechelen niet om het geluid van de klokken heen. Met haar zes beiaarden en Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn is Mechelen dé internationale hoofdstad van de beiaardcultuur. Omdat de Beiaardschool precies een eeuw oud is, werd een gloednieuwe beiaardwandeling ontwikkeld. Tijdens de Heavy Metal-route, zoals de podcastwandeling heet, vertellen Mechelaars en (oud-) leerlingen van de beiaardschool over hun passie.

Tijdens dit jubileumweekend wordt de beiaard op diverse plekken in Mechelen op een voetstuk gezet. Ook op de Beiaarddag, 14 mei, weerklinken er de hele dag klokken.

www.beiaardschool.mechelen.be

8/Op een drafje van brouwer naar brouwer

Op de Great Breweries Marathon op 8 mei serveren Duvel Moortgat, Brouwerij Bosteels en Brouwerij Palm & De Hoorn lopers en wandelaars een fantastisch parcours en lekkere bieren. Deelnemers kunnen kiezen voor een tocht van 25 kilometer of een marathon van 42,195 kilometer. Marathonlopers krijgen een landelijk parcours voorgeschoteld dat de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant met elkaar verbindt. Start en aankomst bevinden zich bij Duvel Moortgat in Breendonk. De wandelaars kunnen onderweg, wanneer ze de brouwerijen bezoeken, al eens nippen van een glaasje.

www.greatbreweriesmarathon.be

9/Schitterende schatten in Antwerp Expo

Nu de coronamaatregelen verdampen staat de beursvloer in Antwerp Expo zelden leeg. Minerant spreekt dit weekend tot de verbeelding met een aanbod van mineralen, edelstenen, schelpen, fossielen en juweeltjes. In de fluorescentie-tent kan je ontdekken hoe sommige mineralen zelf licht uitstralen wanneer je er met een UV-lamp op schijnt. Je kan er ook je eigen edelstenen en mineralen laten determineren.

In Antwerp Expo vindt dit weekend ook de Erotica Beurs plaats. Naast stands met erotische gadgets worden er ook optredens en een beachfuif georganiseerd.

www.antwerpexpo.be

10/Reuzenloop door Borgerhoutse zalen

Lopen door fraaie concertzalen, het Borgerhoutse districtshuis en over het water? Voor zijn tiende editie pakt de Reuzenloop vandaag groots uit. Met start en aankomst op het Krugerplein heb je de keuze uit parcours van 5 of 10 kilometer. Wie kiest voor het lange traject doorkruist De Roma, Lotto Arena en Muziekcentrum Trix. Ook Park Spoor Noord en Spoor Oost liggen dan op de route. Voor tieners is er een uitdagend hindernissenparcours, terwijl de kleinsten hun gang kunnen gaan in het springkasteel. Op het Krugerplein is er de hele namiddag een KrugerKnal-feest met muziek, eten en drank.

www.borgerhout.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio