In dit gebouw langs de Herentalsebaan heeft de gemeente Wommelgem een noodopvang ingericht voor zeven Oekraïense gezinnen op de vlucht.  

In dit gebouw langs de Herentalsebaan heeft de gemeente Wommelgem een noodopvang ingericht voor zeven Oekraïense gezinnen op de vlucht.  © RR

Na de ingenieurs en in afwachting van de opticien: kantoorgebouw doet dienst als noodopvang voor zeven Oekraïense gezinnen

Wommelgem -

In afwachting dat de Deurnese opticien Frits Van dan Bosch er zijn winkel inricht, heeft de gemeente Wommelgem het leegstaand kantoorgebouw aan de Herentalsebaan, dat ze ooit kocht van de Vlaamse Ingenieurskamer, ingericht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Jan Auman

Deze week namen zes Oekraïense gezinnen hun intrek op het gelijkvloers, dat zo’n 600 vierkante meter groot is. De gemeente heeft er met nieuw aangekochte meubelen een keuken, gemeenschappelijke ruimte, speelzaal voor de kinderen en zes slaapvertrekken ingericht. Ook de voormalige conciërgewoning doet dienst als noodwoning Waardoor er nu eigenlijk zeven gezinnen verblijven in de ‘Ingenieurskamer’. De werken gebeurden hoofdzakelijk door eigen technisch personeel.

“Dit is geen permanent asielcentrum en dat zal het ook niet worden”, wil burgemeester Frank Gys (N-VA) mogelijke geruchten voor zijn. “We vervullen hier onze plicht door ook in Wommelgem voor opvang te zorgen voor Oekraïense gezinnen op de vlucht. Er verblijven momenteel 45 mensen uit Oekraïne in onze gemeente, een cijfer dat stabiel de jongste tijd blijft.”

De gemeente kocht nieuwe meubels aan en zette eigen werklieden in om de Ingenieurskamer een nieuwe tijdelijke bestemming te geven.

De gemeente kocht nieuwe meubels aan en zette eigen werklieden in om de Ingenieurskamer een nieuwe tijdelijke bestemming te geven. © RR

Warm onthaal

Gys stelt vast dat de gastvrijheid die ook een aantal Wommelgemse gezinnen toonden door vluchtelingen bij hen thuis op te vangen, op zijn grenzen botst. “Heel begrijpelijk”, stelt hij. “Daarom dat we er nu hier een aantal opvangen. Het gaat om een tijdelijke oplossing. Deze mensen staan onder begeleiding van maatschappelijk werkers van ons OCMW. Het is de bedoeling dat snel doorschuiven naar de particuliere woningmarkt en hopelijk ook een job vinden. Uiteraard hopen we dat de vluchtelingen door de buurt warm onthaald worden.”

De burgemeester benadrukt dat de noodopvang veilig is ingericht. Onder meer de elektriciteit werd vernieuwd. De volledige woongelegenheid werd gekeurd en goed bevonden door de brandweer. De gemeente overweegt om ook de eerste verdieping, die momenteel nog leegstaat, nog in te richten voor bijkomende opvang.

De gezinnen hebben aperte slaapvertrekken maar ook gemeenschappelijke ruimten.

De gezinnen hebben aperte slaapvertrekken maar ook gemeenschappelijke ruimten. © RR

Optiekzaak

Deze nieuwe bestemming voor het gebouw, dat de gemeente zes jaar geleden aankocht van de verhuisde Vlaamse Ingenieurskamer aanvankelijk met de bedoeling om er het nieuwe gemeentehuis in te richten, kan sowieso alleen tijdelijk zijn. Twee jaar geleden werd het namelijk verkocht. Frits Van Den Bosch, de bekende optieker uit Deurne en voorzitter van Ternesse Wommelgem voetbalclub, werd de nieuwe eigenaar.

“In de verkoopakte werd toen uitdrukkelijk opgenomen dat wij als gemeente indien nodig nog over het gebouw konden beschikken”, aldus burgemeester Frank Gys. Wanneer Frits Van den Bosch precies van Deurne naar Wommelgem wil verhuizen is niet bekend. Bij de aankoop liet hij verstaan dat de inrichting van zijn nieuwe hoofdzetel met winkel nog wel enkele jaren kon aanslepen.(jaa)

Opticien Frits Van den Bosch voor zijn huidige winkel op de Turnhoutsebaan in Deurne

Opticien Frits Van den Bosch voor zijn huidige winkel op de Turnhoutsebaan in Deurne © JAA

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio