Iran 

Iran ©  AFP

Van het oude Perzië tot het moderne Iran: Tom Bruyer op de praatstoel

Massenhoven -

Het Davidsfonds Zandhoven en Markant nodigen op donderdag 12 mei om 20u Iran-kenner Tom Bruyer uit in de parochiezaal van Massenhoven. Hij komt vertellen over de ziel van de natie: van het oude Perzië tot het moderne Iran.

Deze week raakte bekend dat de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent dokter Ahmadreza Djalali op 21 mei zal worden geëxecuteerd in Iran.

Iran is een complex land met een al even complexe identiteit, maar tegelijkertijd een van de bakermatten van de menselijke beschaving. Tom Bruyer, die voor zijn studie en werk in het Midden-Oosten woonde en er ook doceerde, graaft naar de oorsprong van het oude Perzië dat in de Oudheid een machtig wereldrijk vormde. Eeuwenlang floreerden de Perzische taal en cultuur tot ver buiten de grenzen van het moderne Iran.

Het land bevindt zich op het kruispunt van verschillende belangrijke beschavingen en heeft een scharnierrol gespeeld tussen de Westerse, islamitische en Aziatische culturen. In de 20ste eeuw is het land – dat afwisselend Perzië en Iran werd genoemd – ingrijpend veranderd, van het tijdperk onder de Westers-gezinde Pahlavidynastie onder de Sjah tot de Islamitische revolutie van 1979 onder Ayatollah Khomeini.

Naast een historisch overzicht, is het vooral de moeite het land en de rijke Perzische cultuur beter te leren kennen.

Tom Bruyer is gepassioneerd door het Midden-Oosten en heeft zich gespecialiseerd in Israël en de Golfstaten.

Deelname: 7 euro of 10 euro, (met/zonder DF-cultuurkaart of lidkaart Markant)

Reservering: rogerbruyns@telenet.be of markantzandhoven@hotmail.com kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio