GO! scholengroep Antwerpen organiseert festival voor meer dan 150 beginnende leerkrachten: “Velen haken binnen de 5 jaar af”

Hoboken -

In de Freinetschool in Hoboken organiseerde de GO! scholengroep Antwerpen, festival Startland. Een namiddag om startende leerkrachten eens te soigneren. “Leraar zijn is een bijzonder veelzijdige job. Veel starters geven er binnen de eerste vijf jaar de brui aan, wat het lerarentekort nog doet groeien”, zegt Joke Temmerman, communicatieverantwoordelijke van GO! Antwerpen.

“Er staat hier veel op het programma, dus we zijn nog een beetje aan het uitzoeken wat we willen doen”, zegt zorgleerkracht Céline Patrie (29) uit Berchem. Samen met haar twee collega’s komt ze een kijkje nemen op het festival. “Het is fijn dat er eens aan ons wordt gedacht!”, vult Elise Mondelaers (25) uit Lier aan.

Want inderdaad, de startende leerkracht krijgt een hoop werk voorgeschoteld. “Er wordt veel van je verwacht”, zegt Patrie. “Vroeger maakte iedereen hetzelfde kunstwerkje in de klas. Nu moet er in elk hoekje iets anders te doen zijn, koppel je er doelen aan en breng je dat ook allemaal administratief in kaart.” Er komt ook onzekerheid bij kijken. Heel weinig leerkrachten krijgen de kans om meteen vast ergens te beginnen omdat ze omdat ze tijdelijke jobs moeten invullen. Dat in combinatie met de werkdruk doet velen afhaken.

 

 © Dirk Kerstens

Tekort

“Nu er zo een groot tekort is aan leerkrachten, willen we de mensen die wél gestart zijn graag bij ons houden”, zegt Temmerman. Niet alleen starters, maar ook hogeschoolstudenten zijn uitgenodigd om kennis te maken het gemeenschapsonderwijs.

In een zomerse setting zijn er standjes van het CLB en KlasCement, een website met gratis lesmateriaal. “Johan Petit komt vertellen over zijn ervaringen in het onderwijs, er is muziek en de Belgische improvisatieliga komt de bezoekers een beetje uitdagen.” De mensen kunnen ook een korte yogasessie volgen en expertise opdoen bij collega’s. “Ook zijn er frietjes en drankjes en onze directeurs komen tappen.”

De KLA-collega’s met links Jari Staes en rechts Katrien Michiels en Ymke Verschueren.

De KLA-collega’s met links Jari Staes en rechts Katrien Michiels en Ymke Verschueren.

Die frietjes, daar heeft Jari Staes (27) uit Hoboken zich al aan gewaagd. “Wij kwamen met de collega’s vooral de sfeer opsnuiven”, vertelt hij. Hij werkt op het secretariaat van het Koninklijk Lyceum Antwerpen. “Wij zijn daar nog maar net begonnen en werden daar heel goed onthaald”, vertellen Katrien Michiels (47) en Ymke Verschueren (24) uit Antwerpen. “Twee mentoren hebben ons uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een oudercontact moet houden en punten moet ingeven.” “Niet alle verhalen zijn zo rooskleurig”, vertelt Verschueren. “Sommige leeftijdsgenoten krijgen niet zo veel begeleiding.”

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de job voldoening biedt. “Ik ben leerkracht geworden om iets te kunnen betekenen voor leerlingen”, zegt Verschueren. “Het idee dat je iets kan bijdragen aan de opvoeding is echt heel fijn.” Dat vindt ook Michiels. “Ondanks het vele werk is de overstap van een multinational naar school de beste beslissing uit mijn leven.” (SVO)

Aangeboden door onze partners