3 jaar na de moord op Julie: “Een ingrijpende gebeurtenis die heel wat teweeg heeft gebracht”. © ATV

Precies drie jaar na dood Julie Van Espen: “Ze heeft ons land wakker geschud als het gaat om seksueel geweld”

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Julie Van Espen in Merksem om het leven werd gebracht. Het meisje van 23 vertrok met de fiets vanuit Schilde naar Antwerpen, maar kwam nooit aan. Die ingrijpende gebeurtenis heeft intussen heel wat teweeggebracht: er zijn verschillende zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld geopend en ook het strafrecht is diepgaand hervormd.

Bron: ATV

Drie jaar al sinds de gruwel waarbij Julie Van Espen verkracht en vermoord werd. Het proces tegen haar agressor Steve Bakelmans is intussen achter de rug. Maar er gebeurde veel meer. Dat weten ze bij Punt vzw, de Antwerpse vereniging rond slachtofferhulp die in het kielzog van de moord werd uitgebouwd.

“Julie Van Espen heeft heel ons land wel wakker geschud als het gaat om slachtoffers van seksueel geweld”, zegt Ayke Gubbels van Punt vzw. “Ik denk dat we nu het nieuws niet meer kunnen opzetten zonder dat daar iets rond seksueel geweld in beeld wordt gebracht. Dat wil niet per se zeggen dat er meer gebeurt, maar wel dat er veel meer aandacht naar is. En dat zien we zowel in media, maar ook politiek. We hebben de wetswijzigingen gezien. Met de verhoging van de straffen. Maar we zien ook actieplannen op Vlaams en federaal niveau.”

LEES OOK. Steve Bakelmans is schuldig bevonden aan verkrachting van en moord op Julie Van Espen

Er zijn nu verschillende hulpcentra waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen. Aan het UZA werd een permanent centrum geopend. Ook aan de Theunisbrug langs het Albertkanaal, waar Julie tragisch aan haar einde kwam, is de verandering merkbaar. De omgeving is er grondig vernieuwd. Er hangt verlichting, een bewakingscamera en er zijn zitbanken.

Het assisenproces is voorbij, maar het levenswerk rond de nagedachtenis van Julie niet. Er komen steeds meer cursussen rond weerbaarheid en zelfverdediging voor meisjes. En de verplichte opvolging van daders van seksueel geweld moet een volgende stap worden.

LEES OOK. Schrijfster Diane Broeckhoven geeft mama van Julie Van Espen een stem: “Het eerste halfjaar na haar dood was overleven”

Aangeboden door onze partners