©  BELGA

Lierse K. kent straf na rellen tegen Waasland-Beveren: sfeervak twee matchen gesloten en voorwaardelijk één match achter gesloten deuren

Het Disciplinair Comité van de voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag de straf voor Lierse K. bekendgemaakt na supportersgeweld tegen Waasland-Beveren begin april. De Pallieters moeten hun sfeervak twee wedstrijden sluiten en riskeren daarbij nog een wedstrijd achter volledig gesloten deuren als dergelijke incidenten nog eens voorvallen.

tsfn

LEES OOK. Match tussen Lierse K. en Waasland-Beveren kwartier stilgelegd na wangedrag van supporters

Op 1 april ontaardde de wedstrijd tussen Lierse K. en Waasland-Beveren in de 1B Pro League in rellen. Vanuit het thuisvak werd pyrotechnisch materiaal naar de bezoekende supporters gelanceerd. Scheidsrechter Willems legde de partij gedurende een kwartier stil. Het ging om hooligans uit het Nederlandse voetbalmilieu.

De Pallieters kregen al een geldboete van 10.000 euro van de Pro League en ondertussen kennen ze ook de straf die het Disciplinair Comité van de voetbalbond hen oplegt: ten eerste een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren in het geval er nog een dergelijk voorval plaatsvindt (vóór 2 mei 2023). Ten tweede de effectieve sluiting van de vrije ticketverkoop aan de loketten op de wedstrijddag gedurende vijf speeldagen. Ten derde de effectieve sluiting van het sfeervak L gedurende twee speeldagen. De supporters die daar hun vaste plaats hebben, zullen wel ergens anders in het stadion mogen plaatsnemen, maar het Disciplinair Comité wil een visueel signaal geven dat het ontvangen van de Nederlandse heethoofden minstens een gedeelde verantwoordelijkheid inhoudt.

Niet in beroep

Op de clubwebsite staat dat het Lierse-bestuur de uitspraak fors vindt. “Vooral omdat de zwaarste feiten gepleegd zijn door ‘importhooligans’. Maar uit respect voor de slachtoffers en vanuit onze eigen normen en waarden als familieclub zullen wij hiertegen niet in beroep gaan.”

De club wil verder in samenwerking met de politie de daders politioneel, gerechtelijk en disciplinair vervolgen. “Reeds negen Nederlandse relschoppers werden opgeroepen in het kader van een stadionverbod. Drie supporters van Lierse werden verhoord door de club om meer duidelijkheid te verkrijgen over hun rol. De club zal nu in beraad nemen welke sancties zij zullen krijgen. Voor de duidelijkheid: de club heeft zelf geen aanwijzingen over de personen die verantwoordelijk zijn voor het gooien van het projectiel. Maar we vernemen wel van de politie dat hun onderzoek daarover lopende is.” Verder is de club ook met de stad Lier en de politie in overleg over aanpassingen aan onze infrastructuur naar het volgende seizoen toe.

Ten slotte is het Lierse-bestuur op bezoek geweest bij hun collega’s van Waasland-Beveren om meer toelichting te geven over de genomen stappen. “In overleg met Waasland-Beveren gaan we zo veel mogelijk slachtoffers ondersteunen. We zullen ook alle stappen van de Pro League en de overheid ondersteunen om opnieuw voor een veilige voetbalbeleving te zorgen.

MEER OVER Lierse K.

Meer sportnieuws

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio