©  BELGA

Vastgoedmakelaar en partner staan terecht na 400 klachten tegen concurrenten onder valse namen

Een vastgoedmakelaar uit de Antwerpse rand en zijn partner riskeren tien maanden cel omdat ze onder valse namen klachten tegen concurrenten zouden hebben ingediend bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Volgens hen waren de klachten terecht en is er dus niets strafbaars aan.

Met e-mailadressen op naam van anderen zouden de twee, een makelaar en zijn partner die in hetzelfde gebouw zijn kantoor heeft, meer dan vierhonderd klachten tegen vastgoedmakelaars hebben ingediend bij het BIV. “Dat is meer dan de helft van het jaartotaal aan klachten bij het beroepsinstituut”, duidde de aanklaagster de omvang. De klachten gingen vooral over het feit dat het EPC of bepaalde stedenbouwkundige informatie niet vermeld waren in advertenties.

“De bewijslast is torenhoog, moedwillig hebben ze de concurrentie zonder schroom zwartgemaakt”, zei de aanklaagster. Ze vorderde tien maanden cel en boetes van 4.000 euro tegen de vastgoedmakelaar uit de Antwerpse rand en zijn partner wegens valsheid in geschrifte en belaging.

Collega tackelen

De vervolgde makelaar, die drie kantoren heeft, pleitte de vrijspraak. Hij zei niet op de hoogte te zijn van wat zijn partner deed. “Ik wist van niets en heb hier niets mee te maken.” Zijn advocaat draaide de rollen om. “Hij heeft een mooie zaak opgebouwd, de concurrenten proberen hier een collega te tackelen.”

De partner van de man bekende dat hij achter de mails zat en andere namen gebruikte “om niet uitgekafferd te worden”. “Hij zag dat velen hun voeten veegden aan de regels en heeft dat gemeld. Misschien is hij een ambetante mens, maar hij had wel het recht aan zijn zijde”, pleitte zijn advocaat Kris Luyckx. “Als klokkenluider wordt hij nu beschimpt en vervolgd. Hij wordt trouwens vervolgd voor tien mails, niet voor vierhonderd.”

De man zelf zei de namen voor de e-mailadressen willekeurig te hebben gekozen. “Dat er klanten van het kantoor bij waren, is toeval”, zei hij. “De advertenties kwam ik tegen tijdens het zoeken naar vastgoed als investering.”

De rechter fronste haar wenkbrauwen bij het feit dat hij dat zou gedaan hebben zonder overleg met zijn partner, een professioneel vastgoedmakelaar.

(sare)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio