Van Rubens tot kathedraal en reuzenrad tot Oudaan: geboortestad Antwerpen inspireert Dries Van Noten voor zomercollectie

Antwerpen -

Zou de hippe Japanner die een Van Noten-shirt kocht weten dat er een foto op prijkt van de Antwerpse voetgangerstunnel? Of dat die kranen op zijn hemd naast de Schelde staan? Voor zijn jongste herencollectie liet de wereldvermaarde modeontwerper Dries Van Noten zich inspireren door zijn geboortestad, Antwerpen.

Ilse Dewever

Een portefeuille met een print van het Centraal Station, of een foulard met een Rubensprent: ze liggen niet in de stadswinkel in het Steen, maar in Het Modepaleis van Dries Van Noten aan de Nationalestraat. Vooral de mannencollectie van Van Noten kleurt dit seizoen Antwerps. “Toen ik met mijn team deze collectie begon te ontwerpen, zaten we middenin een lockdown”, laat Van Noten optekenen. “We verlangden allemaal naar de tijd waarin we ons vrijer voelden. Scrollend door de beelden op onze smartphones herbeleefden we momenten waarop het leven nog zorgeloos was. Zo rijpte het idee om deze momenten weer tot leven te wekken door ze letterlijk op kleren aan te brengen, en zo die levensvreugde uit te dragen.”

Dries Van Noten: “We wilden momenten waarop het leven nog zorgeloos was weer tot leven wekken door ze letterlijk op kleren aan te brengen.” 

Dries Van Noten: “We wilden momenten waarop het leven nog zorgeloos was weer tot leven wekken door ze letterlijk op kleren aan te brengen.” ©  rr

En dus belandden Antwerpse snapshots, gemaakt door het internationale ontwerpteam, op zowel de mannen- als vrouwenlijn en de accessoires van de jongste Dries Van Noten-collectie. Je herkent prints van de havenkranen of het reuzenrad naast de Schelde. Ook de politietoren, de kathedraal en het hoofdkantoor van Van Noten aan de Godefriduskaai werden op textiel vereeuwigd. De schuine ‘A’, een logo van de stad Antwerpen uit 1970, ontworpen door J. van den Bouwhuysen, wordt een geometrische afdruk op jassen en tassen.

Rubens

Naar het verleden van de stad wordt verwezen via prints van een middeleeuwse kaart van Antwerpen, afkomstig uit het British Museum, en prenten van Rubens en Brueghel uit het nabijgelegen Museum Plantin-Moretus. “Dries Van Noten kent de sterke Antwerpse beeldtaal”, zegt Iris Kockelbergh, directrice van het Museum Plantin-Moretus. “Toen het ModeMuseum in 2015 een retrospectieve van zijn werk bracht, is de ontwerper bij ons anatomietekeningen van Rubens komen ontlenen. Voor deze kledinglijn informeerden zijn medewerkers specifiek naar jacht- en landschapsprenten van de meester. Je moet al goed thuis zijn in Rubens’ oeuvre om te weten dat er van zijn zeldzame landschapskunst ook grafiek beschikbaar is. Doorheen zijn collecties zie je dat Dries vaak vertrekt van kunst van over de hele wereld. Niet verwonderlijk dat hij ook eens iets met Rubens gedaan heeft.”

Onder de noemer Greetings from Antwerp werd een video van de collectie gedraaid op 56 locaties in de stad. 

Onder de noemer Greetings from Antwerp werd een video van de collectie gedraaid op 56 locaties in de stad. ©  rr

Dat op de kledingstukken steeds netjes naar het museum wordt verwezen, vindt Kockelbergh een opsteker. “Een groot aantal van de tweeduizend prenten die wij hier bewaren, werd digitaal verwerkt. Ze kunnen door iedereen gratis worden gedownload, al wordt de bron helaas niet altijd vermeld. Dat Rubens’ prenten gedrukt zijn op Van Notens kleren, kunnen wij alleen maar toejuichen. Zo blijft erfgoed een bron van inspiratie, en dat houdt ons patrimonium levend. Hopelijk vinden meer modefans zo ook de weg naar ons museum.”

Postkaarten

Dries Van Noten (64) is een telg uit een Antwerpse kleermakersfamilie. Als een van de Zes van Antwerpen verkoopt hij zijn collecties wereldwijd en heeft hij winkels in onder meer Parijs, Los Angeles en Shanghai. Onder de noemer Greetings from Antwerp werd een video van de jongste herencollectie gedraaid op 56 locaties in de stad, als een reeks postkaarten. “Ik heb altijd genoten van mijn leven in Antwerpen en ik ben blij dat mijn bedrijf van hieruit werkt. Via deze collectie mocht ik Antwerpen opnieuw beleven door de ogen van mijn team. Het is altijd interessant om te peilen hoe mensen van elders mijn stad zien.”

 

 ©  rr

Inspiratie in jacht- en landschapsprenten van Rubens. 

Inspiratie in jacht- en landschapsprenten van Rubens. ©  rr

 

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty