Een man besproeit het pas aangelegde groen in het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken. 

Een man besproeit het pas aangelegde groen in het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken. © rr

De tuinslang leidt naar een kraan van de watermaatschappij Water-Link.

De tuinslang leidt naar een kraan van de watermaatschappij Water-Link. © rr

1 / 2
thumbnail: Een man besproeit het pas aangelegde groen in het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken. 
thumbnail: De tuinslang leidt naar een kraan van de watermaatschappij Water-Link.

Park Gedempte Zuiderdokken krijgt drinkwater omdat het niet anders kan

Antwerpen -

Buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken trokken deze week grote ogen toen ze zagen hoe het nieuwe park met drinkwater werd bewaterd, hoewel er een regenwaterput is. Alleen staat die put leeg door de werken en de droogte. Drinkwater is volgens drinkwatermaatschappij Water-Link en schepen Annick De Ridder (N-VA) de enige optie.

Sacha Van Wiele

Op de Facebookgroep De Park-Peters verscheen deze week een foto van een man die met een tuinslang het pas aangelegde groen aan het besproeien was. De tuinslang leidt naar een kraan met leidingwater van Water-Link. Dat staat haaks op de campagnes van de overheid om zuinig om te springen met drinkwater. Bovendien is er een regenwaterput.

“De regenwaterput was gedurende de werken gevuld met 700 m³ regenwater”, zegt André Gantman, voorzitter van Water-Link. “Omdat de technische installatie nog geplaatst moest worden, is de put leeggepompt. Er moesten kabelgoten en kabels doorheen de regenwaterput worden getrokken. Bovendien was er toen nog geen groen in het park en was er door het regenweer geen vraag naar water voor de planten in de rest van de stad. Het water in de regenput werd daarom afgevoerd naar de riolering.”

De Zuiderdokken zien er steeds meer als een park uit. 

De Zuiderdokken zien er steeds meer als een park uit. ©  Robin Fasseur

Ondertussen krijgt het zuidelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken steeds meer het uitzicht van een park. Planten en grasmatten zijn aangelegd. Alleen brak begin maart ook een droogteperiode aan.

Overleven

“De nieuw aangelegde planten en grasmatten moeten nu eenmaal van water voorzien worden om te overleven”, zegt Gantman. “Er staat momenteel geen of zeer weinig water in de regenwaterput, dus moet er leidingwater worden gebruikt.”

Bij het uitblijven van regen zal de opening van dit deel van het park nog zonder waterpartijen zijn.

 

 ©  Robin Fasseur

“Deze droogte gaat ook effect hebben op de waterpartijen”, zegt Gantman. “Op 20 mei is de opening gepland en de kans is zeer groot dat de waterpartijen niet zullen werken omdat er geen of te weinig water in de regenwaterput zit.”

Water-Link-voorzitter Gantman is zich zeer bewust van de waterproblematiek. Volgens hem is de installatie met de regenwaterput zo ontworpen dat er in de toekomst verstandig met water kan worden omgesprongen.

Uitzonderlijk

Ook Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) wijst op de uitzonderlijke omstandigheden, maar zegt dat het daadwerkelijk de bedoeling is om regenwater te gebruiken.

“Op dit moment is de regenwaterbuffer nog leeg door de werken”, zegt De Ridder. “Zoals iedereen wel begrijpt, heeft het nieuw aangeplante gras net nu veel water nodig waarbij er heel uitzonderlijk en dus tijdelijk gebruik wordt gemaakt van drinkwater.”

In 2024 is het hele park klaar. 

In 2024 is het hele park klaar. ©  Robin Fasseur

Dit deel van het park wordt plechtig geopend op vrijdag 20 mei. De schepen roept mensen wel op om niet over de hekken te kruipen en over het gazon te lopen, wat ondertussen al is gebeurd. “Het is een warme oproep aan iedereen om het groen alle kans te geven om te groeien”, zegt De Ridder.

Dit Steendok-parkgedeelte is ongeveer een derde van het toekomstige park. De aanleg van het park op het Schippersdok is begin dit jaar al begonnen en zal in de lente van 2023 klaar zijn. Het laatste gedeelte op het Kooldok wordt dit najaar aangepakt. Het volledige park op de Gedempte Zuiderdokken kan dan in de lente van 2024 worden gebruikt.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio