Loewy en Davey gaan Repasse samen uitbaten. 

Loewy en Davey gaan Repasse samen uitbaten. © Jan Van der Perre

Jong geweld maakt Repasse van brasserie Afspanning De Hand: “We houden van klassieke keuken met nostalgische toets”

Antwerpen -

Ze zijn piepjong, maar ze weten wel exact wat ze willen. Antwerpse vrienden Loewy Claeys (23) en Davey Van Lierop (24) geven binnenkort een nieuw leven aan brasserie Afspanning De Hand in de Boomgaardstraat. Als twee oude zielen in een jong lichaam gaan ze voor de “klassieke keuken met een nostalgische serveerwijze op z’n Engels.”

Rebecca Van Remoortere

Er zit weer leven in brasserie Afspanning De Hand in de Boomgaardstraat. Het pand waarvan brouwerij De Koninck eigenaar is, stond al een paar jaar leeg, maar nu is een duo hard aan het werk om er een eigen droomzaak van te maken: Repasse.

De komende weken nog even met verfkwast vast, maar binnenkort respectievelijk in de zaal en in de keuken staan Loewy Claeys (23) en Davey Van Lierop (24). De twee leerden elkaar kennen in het PIVA en gingen daarna ieder hun eigen horecaweg uit.

“Ik kom oorspronkelijk uit een horecafamilie in Knokke en heb daar een paar jaar ervaring opgedaan. Ondertussen woon ik al een tijd in Antwerpen. Pizzaconcept Ottomat en Ellis Gourmet Burger zijn deels van mijn vader, dus horeca zit in mijn bloed. Ik werkte onder meer bij het Hofke van Bazel in Kruibeke en restaurant Vintage in Kontich”, zegt Loewy.

Davey werkte al in restaurant Octave in Antwerpen, liep een paar buitenlandse stages en was manager bij Murni. De twee schoolvrienden bleven contact houden en tijdens caféavonden luidop dromen van hun eigen zaak. “We wisten al lang welke kant we uit wilden. Onze generatie is in elk aspect nostalgisch naar vroeger. Wij willen die nostalgie vastpakken en ook naar vroeger gaan. Repasse staat voor: alles komt terug”, zegt Loewy.

“We gaan terug naar de klassieke Vlaamse en Franse keuken met steak, kip, sliptong, uiensoep, garnalencocktails en profiteroles. Ik vind het ook heel belangrijk om een persoonlijke band met de klanten te hebben en dicht bij hen te staan. Daarom gaan we voor een Engelse serveerwijze die je vandaag eigenlijk niet meer veel ziet. Ik serveer aan de tafels en kom langs met extra frietjes bijvoorbeeld. We zijn geen all you can eat maar willen door die serveerwijze wel meer interactie hebben met de klanten”, aldus Davey.

Brouwerij

Repasse zit vlak naast de site van brouwerij De Koninck, het pand is eigendom van de brouwerij. Op die manier krijgt de zaak er misschien wel in één klap 80.000 klanten per jaar bij. “Zoveel mensen volgen jaarlijks een toer in de brouwerij. Die groepen zijn bij ons ook welkom. We hebben veertig plaatsen op ons terras, veertig plaatsen beneden en nog eens vijftig boven in de zaal. We hebben nu al een goede band met de brouwerij en gaan ook werken met de producten die verkocht worden op de site zoals vlees van De Laet en kazen van Van Tricht.”

En zo komt definitief een einde aan Afspanning De Hand, want ook de naam in de typische letters wordt binnenkort van de gevel gehaald. “Die naam dateerde nog van de beginjaren van de brouwerij. Toen lag hier een belangrijke route om groenten en fruit vanuit Mechelen naar Antwerpen te vervoeren. Met een grote hand op straat werd hier duidelijk gemaakt dat die leveranciers moesten stoppen en taks moesten betalen om de stad in te gaan. En er waren ook veel afspanningen zodat de paarden daar water konden krijgen. Er zaten hier toen ook veel cafés omdat je hier op de grens bier kon aanbieden met minder taksen. Daarom is de brouwerij hier ook gekomen”, weet brouwer Sven Dekleermaeker van brouwerij De Koninck.

Afspanning De Hand krijgt de naam Repasse.

Afspanning De Hand krijgt de naam Repasse. © Jan Van der Perre

Loewy en Davey werken nu nog een paar weken door aan Repasse. “We proberen zo veel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen en werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Als alles goed gaat, zijn we op 1 juni open voor het publiek.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio