Charles Deckers 

Charles Deckers ©  rr

Grote herdenking in kathedraal zaterdag voor enige zalige Zandhovenaar, martelaar in Algerije

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen vindt zaterdagnamiddag een herdenking plaats van de zalige pater Charles Deckers. De witte pater, opgegroeid in Zandhoven en Antwerpen, werd op 27 december 1994 samen met drie confraters vermoord in de pastorie van Tizi Ouzou in Algerije. In 2018 werd hij door paus Franciscus samen met achttien andere martelaars zalig verklaard. Na twee door corona uitgestelde herdenkingen kan de plechtigheid zaterdag 7 mei eindelijk doorgaan.

Kristin Matthyssen

De werkgroep Charles Deckers moest de herdenking twee keer uitstellen, maar nu kan het vicariaat hem eindelijk vieren. 7 mei is geen toevallige datum. Ook de achttien andere martelaars van Algerije die samen met Deckers in 2018 zalig werden verklaard, worden rond 8 mei herdacht, de geboortedag van de bisschop van Oran Pierre Claverie (1938-1996). Die laatste werd in 1996 door fundamentalisten vermoord. De zaligverklaring in 2018 vond ook in Oran plaats.

De herdenking in de kathedraal loop van 13.30 tot 17u. Er is een rondleiding voor directeur Christian De Vos in de kathedraal, een gezamenlijk gebedsmoment tussen moslims en katholieken en een eucharistieviering.

Pater Charles Deckers. 

Pater Charles Deckers. ©  rr

Charles Deckers stamde uit een gegoede Antwerpse Franstalige familie. Zijn ouders Henri Deckers en Marguerite Ducarme kochten in 1920 de statige villa met het torentje De Masten op de Oelegembaan in Zandhoven. De familie bracht al haar vakanties door op het landgoed. De ouders van Charles Deckers liggen allebei begraven in Zandhoven, net als Henri, de oudere broer van Charles, die in 1944 op zijn twintigste sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. Charles Deckers schreef zelfs een brief naar de moeder van de in Massenhoven gesneuvelde Canadese soldaat John Taylor Cowan, om haar te laten weten dat zijn jongere zussen de mooiste bloemen in hun tuin hadden geplukt om op zijn herdenkingssteen te leggen. Hij verwees in die brief naar zijn eigen gesneuvelde broer Henri die blijkbaar aan de zijde van de Canadezen had gevochten.

Dat zijn band met Zandhoven hecht was, wordt ook bewezen door het feit dat hij zijn allereerste eucharistieviering voorging in de Sint-Amelbergakerk. Die hoogdag ging gepaard met een processie van De Masten tot aan de kerk.

Een fragment uit de film die op YouTube te bekijken is. 

Een fragment uit de film die op YouTube te bekijken is. ©  rr

Peren in karnemelk

Zijn neef Yvan Deckers uit Kontich maakte een mooie film over het leven van zijn oom. Zus Martine Gatti-Deckers vertelt in de documentaire hoe het altruïsme er al vroeg ingebakken zat bij haar broer. Op zijn 6de vroeg hij aan hun moeder wanneer hij Chinees kon beginnen leren, om missionaris in China te worden, want hij wou Chinezen redden. Als tiener reed hij in de oorlogsjaren naar de melkerij op de Heikant in Zandhoven om karnemelk op te halen, die hij in glaasjes verdeelde. Na toevoeging van peren uit de eigen tuin verkocht Charles die potjes voor vijf frank aan familieleden, om de opbrengst aan de armen te schenken. Wijlen journalist Manu Ruys was een klasgenoot van Charles op het college en herinnerde zich hoe hij toen al armen ging bezoeken.

Bij zijn eerste eucharistieviering was er een processie in Zandhoven. In de achtergrond de huidige apotheek.  

Bij zijn eerste eucharistieviering was er een processie in Zandhoven. In de achtergrond de huidige apotheek.  ©   film Charles Deckers

Direct na het middelbaar ging Deckers naar het seminarie van de witte paters in Boechout. In plaats van naar China te worden gezonden, stuurde zijn congregatie hem naar de Maghreb. Algerije was toen nog een Franse kolonie. Pater Deckers leerde Arabisch en verdiepte zich in de islam. Hij kwam op voor de rechten van de berbers en de moslimmeisjes, leidde er een opvangtehuis voor jongeren en richtte er onder meer een beroepsschool op. Op de duur voelde hij zich helemaal Algerijn en liet hij zich naturaliseren.

Omdat hij als christen altijd de dialoog met moslims opzocht, werd hij op zijn zestigste nog tijdelijk door zijn eigen orde verbannen naar Jemen om er als aalmoezenier aan te slag te gaan voor de Zusters van Moeder Theresa.

Een dag nadat hij zijn zeventigste verjaardag had gevierd, werd Deckers op 27 december 1994 samen met drie medepaters in de pastorij van Tizi Ouzou van dichtbij doodgeschoten door terroristen die zich als politiemensen hadden verkleed. Na de moord werd Deckers in Tizi-Ouzou begraven. In heel de stad deden duizenden moslims die dag hun luiken dicht, om te tonen dat ze de moord afkeurden. Tussen 1994 en 1996 werden negentien religieuzen in Algerije om het leven gebracht. Onder hen ook de zeven trappistenmonniken van het klooster van Tibhirine, bekend van de bekroonde film De hommes et des dieux.

Bekijk een documentaire die neef Yvan Deckers maakte op www.charlesdeckers.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio