Op de site van parochiecentrum Statie verrijst in de toekomst een gloednieuwe polyvalente cultuurzaal.  

Op de site van parochiecentrum Statie verrijst in de toekomst een gloednieuwe polyvalente cultuurzaal.  © RR

Nieuwe cultuurzaal komt in wijk Statie op site parochiecentrum

Essen -

Essen heeft nood aan een grote polyvalente zaal. Dat blijkt uit een bevraging in 2019 en 2020 bij verenigingen, scholen en inwoners. De gemeente onderzocht verschillende locaties. De site van het parochiecentrum Statie komt nu als meest geschikt uit de bus.

De conclusie van het rapport van professor Guy Redig, specialist terzake, eind 2020 was dat er in Essen nood is aan een degelijke cultuurzaal met uitschuifbare tribune voor minimum 350 zitplaatsen en een geschikt podium met de nodige geluids-, licht- en theatertechnieken.

“Deze polyvalente infrastructuur moet voldoende ruimte bieden voor het Essense verenigingsleven om op een kwalitatieve manier activiteiten te organiseren. Van theatervoorstellingen, concerten en filmavonden tot restaurantdagen, tentoonstellingen of academische zittingen”, somt schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit) op.

“Dit project moet zowel qua uitstraling als gebruiksgenot voor artiesten én bezoekers goed zitten. De zaal moet plaats bieden aan professionele programmaties zoals concerten of theatervoorstellingen, maar evengoed aan verenigingen voor hun optredens, restaurantdagen of quizavonden.”

Grootste investering in jaren

Harmonies, zangkoren of grotere gezelschappen wijken nu noodgedwongen vaak uit naar naar een andere gemeente. Dit wordt de grootste patrimoniuminvestering van de voorbije jaren voor Essen. In januari keurde de gemeente haar meerjarenplan goed. Hierin zit een investering van 5,5 miljoen euro voor de nieuwe cultuurzaal.

Het bouwen van een professioneel cultureel centrum vraagt specifieke kennis die de gemeente zelf niet in huis heeft, maar inhuurt.

Op basis van de resultaten van de bevraging, plaatsbezoeken aan soortgelijke centra wordt nu het ‘plan van eisen’ opgemaakt. “Daarin staat welke zalen en inrichting we wensen. Nadien volgt dan het ontwerp én de realisatie”, aldus nog Helmut Jaspers. “Er werden verschillende locaties bekeken en onderzocht. De site van het parochiecentrum Statie blijkt hiervoor het meest geschikt.” (ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio