© SVO

Eerste Vlaamse 3x3 basket- en skatetoernooi voor studenten: “Geen concurrentie, gewoon skaten met de vrienden”

Antwerpen -

Vier studenten van de Karel de Grote-hogeschool hebben in het kader van hun bachelorproef een Urban Day in Park Spoor Noord georganiseerd. Je kon deelnemen aan het eerste Vlaamse skate- en 3x3 baskettoernooi voor studenten. “Met dit evenement wilden we de urban sporten wat meer in de kijker zetten”, vertelt Ruben Grietens, van de KdG.

“Cool dat ze dit organiseren”, zegt Tor Van Eysendeyk (21) uit Turnhout. Hij is student-zelfstandige en wou graag meedoen met de wedstrijd. “Skaten, snow- en wakeboarden, ik doe al acht jaar eigenlijk alles waar een board bij komt kijken (lacht).” Volgens Tor werd de skate-community vroeger niet altijd positief bekeken, maar die mentaliteit is veranderd sinds de Olympische Spelen. “Skaten is echt een sport aan het worden, en dan is het alleen maar fijn dat ze de scholen daarbij betrekken. Voor mij zijn de mensen hier trouwens geen concurrentie, ik kom hier gewoon skaten met vrienden.”

Dat vindt ook Silas Martens (20) uit Antwerpen. Hij is ondertussen drie jaar bezig. “Dat is nog niet zo lang, maar ik geniet er met volle teugen van”, glimlacht hij. “De organisatoren geven op deze manier terug aan de community, want we leren hier nieuwe mensen leren kennen.” Of hij een plan heeft? Verre van. Normaal doet hij trouwens niet mee aan competities. “Daar komt zo veel druk bij kijken”, vertelt hij. “Maar voor dit evenement wou ik wel een uitzondering maken.”

Silas Martens in actie. 

Silas Martens in actie. ©  Joris Herregods

Leuke dag

“Ik heb bijna niet geslapen vannacht”, geeft Seppe Berghmans (21) uit Edegem toe. “Ik wou vooral niet te laat komen.” Samen met zijn medestudenten Lowie Hooyberghs (20) uit Olmen, Charlotte Van den Heuvel (21) uit Gooreind en Robin Verbeeck (21) uit Sint-Antonius zette hij de Urban Day op poten. Studentensport Vlaanderen organiseerde eerder al basketbal-, voetbal- en volleybaltoernooien. Maar skaten en 3x3 basketbal is de allereerste keer. “De skaters doen drie keer een run van één minuut en krijgen dan punten op tien. De winnaars vallen aan het einde van de dag uiteraard in de prijzen”, vertelt Hooyberghs.

“We hebben een leuke mix, zowel amateurs als skaters die op een hoger niveau presteren doen mee.” De vier studenten doen het volgens Ruben Grietens van de studentenvoorzieningen van de KdG alvast goed. Hopelijk reflecteert zich dat ook in de punten.

Jurylid Garnett Chambers (23) uit Antwerpen geeft ook mee waar hij op let tijdens de wedstrijd. “Beke snel gaan en gewoon niet vallen”, lacht hij. “En je eigen stijl laten zien natuurlijk. Perfectie heeft geen meerwaarde als je er niets van jezelf instopt.” Hij hoopt vooral dat wedstrijden zoals deze in heel België zullen doorgaan in de toekomst. “Ik krijg een beetje Amerikaanse schoolvibes op dit moment. De skaters kunnen vandaag écht de eer van hun scholen verdedigen.” (svo)

Aangeboden door onze partners