Door extra personeel, jobstudenten en versnelde aanwervingen hoopt schepen Nabilla Ait Daoud de achterstand weg te werken. 

Door extra personeel, jobstudenten en versnelde aanwervingen hoopt schepen Nabilla Ait Daoud de achterstand weg te werken. © Joris Herregods

Stad Antwerpen roept hulp in van gepensioneerde medewerkers om achterstand aan loketten weg te werken

Antwerpen -

Om de achterstand aan de stadsloketten weg te werken, hoopt de stad Antwerpen een beroep te doen op recent gepensioneerde stadsmedewerkers. De stadsloketten worden tijdelijk versterkt met 28 personeelsleden van andere diensten en jobstudenten. Er komen ook versnelde aanwervingen. Dit zou er voor moeten zorgen dat over enkele weken en maanden de achterstand is weggewerkt.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Loketpersoneel in Antwerpen verzuipt in het werk: “Situatie is volledig ontspoord”

De vakbonden trekken aan de alarmbel. Het personeel aan de stadsloketten verzuipt in het werk. Ken Zegers, vakbondssecretaris voor ACOD, heeft het over mailboxen met 6.000 tot 10.000 onverwerkte mails. De oorzaken voor deze hoge werkdruk zijn de uitval door corona, de komst van Oekraïense vluchtelingen en de jaarlijks piek voor de zomervakantie met de reisdocumenten.

Antwerps schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) grijpt na overleg met de vakbonden nu in. Opmerkelijk is dat zij hoopt een beroep te doen op stadsmedewerkers die recent op pensioen zijn gegaan. Aan hen zal worden gevraagd om tijdelijk mee te helpen aan de stadsloketten en dit voor een vergoeding. Ook tijdens de vaccinatieperiode was er zo’n oproep naar gepensioneerde apothekers en verplegers. Daarnaast worden 28 personeelsleden van andere diensten mee ingezet aan de stadsloketten. Een versnelde aanwerving moet zorgen dat de openstaande plekken worden ingevuld. Dit zijn vervangingen van medewerkers die zijn vertrokken. Ook jobstudenten zullen in de zomermaanden worden ingezet.

“We verwachten dat we over enkele weken of maanden de achterstand hiermee hebben weggewerkt”, zegt Ait Daoud. Volgens Antwerps vakbondssecretaris ACV Openbare Diensten Skender Baleci moest er dringend iets worden gedaan aan de werkdruk.

“Wat er nu gebeurt, is eigenlijk eerste hulp bij ongevallen”, zegt Baleci, . “De werkdruk is zo hoog dat het alle hens aan dek is. Later op het jaar is het wel belangrijk om rond de tafel te zitten hierover. We moeten niet alleen een goed beeld krijgen van wat er aan de hand is aan de stadsloketten, maar ook wat er aan moet worden gedaan. Het personeel heeft behoefte aan stabiliteit en een vooruitzicht. Vergeet niet dat het stadsbestuur in december een nieuwe reorganisatie wil van de stadsloketten.”

LEES OOK. Districtshuizen maken plaats voor vier regioloketten, zes stadsloketten en 32 selfservicezuilen

Volgens de schepen is de achterstand een gevolg van uitzonderlijke omstandigheden. Zij verwacht geen herhaling met de plannen die nu op tafel liggen. Met ‘Loket op Maat’ maken de klassieke districtshuizen op 1 december plaats voor vier regioloketten, zes stadsloketten en 32 selfservicezuilen.

“Samen met ‘Loket op Maat’ lanceren we ook de A-app”, zegt Ait Daoud. “Mensen krijgen via deze applicatie op hun smartphone een loket in hun handpalm. Nog nooit zullen zoveel documenten digitaal worden aangeboden. De nieuwe organisatie van de loketten en de digitalisering gaan er voor zorgen dat er minder werkdruk is voor ons personeel.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio