Antwerpenaar laat zich in Spanje 24 uur opsluiten in hondenhok, samen met rottweiler: “Ik wil ervaren hoe asielhond zich voelt”

Merksem, Kapellen, Malaga -

Antwerpenaar Mitch Fondu (29) gaat zich op 10 mei 24 uur samen met rottweiler Maurice laten opsluiten in een hondenhok van de Belgische organisatie Spaanse Honden in Nood (SHIN) in Zuid-Spanje, ook bekend als Animal Care Espana (ACE). Dat Belgisch asiel redde zopas zijn 26.000ste hond van de dood. Mitch wil samen met nog een asielmedewerkster aandacht vragen voor het lot van asielhonden. De Antwerpenaar zal niet uitgelaten worden en zal net zoals de honden uit een kom eten.

Kristin Matthyssen

Ook de Nederlandse Kelly Zwaneveld (27) doet op 10 mei mee, maar ze laat zich in een hok in een andere sectie van het asiel opsluiten, met een hond die ook de extra aandacht kan gebruiken. De twee zullen tijdens hun actie geen contact hebben.

Al meer dan 22 jaar koopt SHIN/ACE honden vrij uit dodingsstations in Zuid-Spanje. Drijvende kracht is de Antwerps-Truiense oprichtster Fabienne Paques (58), die toen ze met haar man Dirk naar Spanje verhuisde, getroffen werd door het dierenleed. Ze stichtte een asiel in Mijas bij Malaga, waar intussen ook de Vlaamse Veerle Debeurme en Tanya Neyts speciaal naartoe verhuisden om Fabienne te helpen.

Mitch met Alexander, de staffordshire terrier die zijn hart stal en na jarenlang in het asiel te hebben gezeten een goede thuis vond

Mitch met Alexander, de staffordshire terrier die zijn hart stal en na jarenlang in het asiel te hebben gezeten een goede thuis vond ©  rr

Mitch Fondu, geboren in Merksem maar nu uit Kapellen, verblijft geregeld enkele weken in Mijas om er als vrijwilliger te helpen in de sectie PP van de zogenaamde gevaarlijke rassen. “Ik leerde de organisatie kennen toen ik zelf een hond via SHIN adopteerde. Op 10 mei doe ik eerst mijn werkshift nog”, vertelt Mitch vanuit Spanje. “Daarna laat ik me vanaf drie uur in de namiddag 24 uur aan een stuk opsluiten in een hok van zes vierkante meter, samen met rottweiler Maurice. Ik zal gewoon mijn behoefte doen in het hok, om te ervaren hoe een asielhond zich voelt. Ik wil vooral die eenzaamheid en verveling ervaren en ben benieuwd hoe de hond op mijn aanwezigheid gaat reageren.”

Mitch met een bull terrier. 

Mitch met een bull terrier. ©  rr

Voor alle duidelijkheid: Mitch neemt water, toiletpapier en een emmer mee. Maar geen boek of gsm om de tijd te doden. Als Maurice een plas of grote boodschap doet, zal Mitch er niet aan kunnen ontsnappen. “Als vrijwilliger ben ik die geur gewend en de hokken worden elke avond en elke morgen met nat gekuist”, zegt Mitch. Normaal worden de honden gelucht, maar de Antwerpenaar kiest er voor om niet uitgelaten te worden.

Spanjaarden tegen sterilisatie

Gemiddeld zitten er 500 honden in het asiel van SHIN/ACE, de meesten gelukkig minder dan een jaar. Maar rottweilers als Maurice vinden moeilijker een nieuwe thuis dan puppies. “Nog steeds zien we hier in Spanje dat mensen, ook dierenartsen, erg gekant zijn tegen sterilisatie en castratie. Het gevolg is dat er massa’s pups worden geboren, die later, als ze niet meer zo schattig zijn, in de dodingsstations terechtkomen”, zegt bezielster Fabienne. ”Net als in België namen veel Spanjaarden tijdens de lockdown een hond, maar die krijgen nu massaal spuitjes omdat de mensen opnieuw buitenhuis gaan werken. Daarnaast dumpen de jagers hun honden na het einde van het seizoen. Mensen betalen veel geld voor zogenaamde raspupjes uit de broodfok, terwijl hier perfecte gezelschapshonden zitten.”

De terugkomdag van SHIN in Zoersel enkele jaren geleden. Veel hondjes missen een ledemaat door mishandeling. 

De terugkomdag van SHIN in Zoersel enkele jaren geleden. Veel hondjes missen een ledemaat door mishandeling. ©  kma

Het asiel van SHIN beschikt over een eigen dierenkliniek, om te steriliseren en te castreren. Maar ook omdat veel van de gedumpte honden slachtoffer zijn van mishandeling of aanrijding.

Vroeger organiseerde SHIN geregeld een terugkomdag waarbij adoptanten met hun baasjes werden samengebracht in Stal De Eenhoorn in Zoersel. Daar kwamen vaak duizend mensen op af. Er waren ook hondjes met afgehakte oren en poten bij, want soms worden de honden ook verminkt vooraleer ze gedumpt worden.

Enkele BV’s zoals actrice Myriam Bronzwaar (Julia in Thuis), Frank Galan en Lieven Debrauwer (regisseur) adopteerden al een SHIN-hond. De actie van Mitch en Kelly zal te volgen zijn op de Facebookpagina van Fabienne Paques en op deze website.

SHIN-dag in Zoersel. 

SHIN-dag in Zoersel. ©  kma

Bewustzijn creëren

“Het gaat om de hond, niet om mij”, benadrukt Mitch. “Ik kies ervoor om 24 uur in een hondenhok te zitten, zij niet. Ik wil vooral bewustzijn creëren. En wie weet kan ik iemand in België of Nederland die de actie volgt, verleiden om Maurice een gouden mand te bieden. Voor de zogenaamde PP-rassen, of gevaarlijke hondenrassen, is het echt erg. Als ze geen stamboom hebben, mogen ze het Franse grondgebied zelfs niet kruisen, terwijl die mixjes vaak het sterkst zijn. Ik vind het een vorm van racisme tegen honden, want rottweilers en staffordshires zijn in de handen van de juiste mensen schatten van dieren. Alexander, een staffordshire terrier, heeft drie jaar hier in het asiel van Fabienne gezeten in Spanje. Hij stal mijn hart. Nu heeft hij een thuis gevonden in Nederland.”

Terugkomdag in Zoersel. 

Terugkomdag in Zoersel. ©  kma

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio