“Schoonbroek is een klein dorp met dichte bebouwing dat zich perfect leent tot de inrichting van een zone 30”, zegt schepen Luc Janssens. 

“Schoonbroek is een klein dorp met dichte bebouwing dat zich perfect leent tot de inrichting van een zone 30”, zegt schepen Luc Janssens. © EMA

Heel Schoonbroek omgevormd tot zone 30: overal traag verkeer in vernieuwd dorpscentrum

RETIE -

Het dorpscentrum van Schoonbroek in Retie steekt helemaal in het nieuw. Alles is vernieuwd onder de toren van de Sint-Jobkerk, van de kerk zelf tot het kerkplein en de straten errond. Maar de grootste nieuwigheid is wellicht dat zowat het hele dorp opgaat in één grote zone 30.

Eddy Meulemans

Meer dan 3,8 miljoen euro investeerden het gemeentebestuur van Retie en de Vlaamse overheid in de renovatie van het landelijke kerkdorp Schoonbroek. Vrijdag wordt het nieuwe dorpscentrum officieel ingehuldigd met een groot volksfeest. Alle Schoonbroekenaren zijn uitgenodigd en de gemeente trakteert. “Schoonbroek is een bruisend dorp, maar door corona en de wegenis- en rioleringswerken van het voorbije jaar hebben de inwoners lang op hun honger gezeten. Dat willen we nu goedmaken”, zegt schepen van Verkeer en Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie).

Behalve de centrumstraten werd ook het kerkplein opgebroken en opnieuw aangelegd. Zelf wilde de gemeente het vroegere grasplein gezelliger maken met bomen, planten en bloemenperkjes. “Maar we hebben hierover enkele keren samengezeten met de lokale bewoners en verenigingen”, zegt de schepen. “Op hun verzoek hebben we er opnieuw een open grasveld van gemaakt. Zo kunnen de jongens en meisjes van de Chiro en de school ook in de toekomst blijven spelen op het plein, maar kan het ook nog gebruikt worden voor evenementen als de fanfarefeesten, de schietingen van de Sebastiaansgilde en de kermis van Schoonbroek Leeft.”

Olifantenpoten

Wat wél verdwenen is, zijn de betonnen ‘olifantenpoten’ in de straten rond het kerkplein. Deze zware zeshoekige betonklinkers werden destijds op ambachtelijke wijze gegoten in een betonatelier in Oud-Turnhout. Ze dateren nog van vóór de gemeentefusie in 1976, toen Schoonbroek nog deel uitmaakte van Oud-Turnhout. Vooral de fietsers zullen er niet rouwig om zijn dat ze zijn opgebroken, want deze bonkige straatstenen moesten niet veel onderdoen voor de kasseien van Parijs-Roubaix.

“Toch gingen in Schoonbroek stemmen op om ze niet helemaal verloren te laten gaan”, zegt schepen Janssens. ”En zo zijn we op het idee gekomen om enkele ’olifantenpoten’ te recycleren en er een nostalgische verharding mee aan te leggen op de hoek van het kerkplein. Op dit verharde hoekje kan een podium worden opgesteld. Of het kan ook dienen als verzamelplaats om met vrienden af te spreken, bijvoorbeeld om samen naar school te fietsen.”

Algemene snelheidslimiet

Samen met de vernieuwing van de straten, de kerk en het kerkplein wordt in Schoonbroek tegelijk ook een algemene snelheidslimiet van 30 kilometer per uur ingevoerd. De hele dorpskern wordt één grote zone 30. Het gaat om zowat alle straten tussen de N18 en de Hoekstraat, in de volksmond bekend als ‘de ring’. “Schoonbroek is een klein dorp met dichte bebouwing dat zich perfect leent tot de inrichting van een zone 30”, zegt de Retiese verkeersschepen. “Maar het zijn de inwoners zelf die hebben aangegeven om de snelheid in hun buurt te verminderen. Uit een bevraging is gebleken dat 64% dit wenselijk vindt. Ook wij als gemeentebestuur en de politie staan erachter. Deze maatregel zal de rust en de veiligheid in Schoonbroek zeker ten goede komen, vooral ook in de omgeving van de basisschool.”

Feest in pastorijtuin

Vrijdag wordt Schoonbroek 2.0 feestelijk ingehuldigd. Vanaf 17u nodigen gemeente, aannemer en studiebureau alle inwoners uit in de pastorijtuin voor een volksfeest met gratis bier, wijn en frisdrank. Om 18u gaat de tapkraan van de gemeente dicht, maar kun je nog verder nagenieten aan een (betalend) drankkraampje.

Het nieuwe kerkplein is opnieuw een open grasplein geworden. “De bewoners en de verenigingen wilden dat zelf heel graag”, zegt schepen Luc Janssens.

Het nieuwe kerkplein is opnieuw een open grasplein geworden. “De bewoners en de verenigingen wilden dat zelf heel graag”, zegt schepen Luc Janssens. © EMA

Met de gerecycleerde ‘olifantenpoten’ werd een verharding aangebracht op de hoek van het kerkplein, ideaal om er een podium op te stellen.

Met de gerecycleerde ‘olifantenpoten’ werd een verharding aangebracht op de hoek van het kerkplein, ideaal om er een podium op te stellen. © EMA

Ook de historische Sint-Jobkerk is in haar volle glorie hersteld. Zowel de gevel als het dak, de haan op de toren en binneninrichting zijn gerenoveerd.

Ook de historische Sint-Jobkerk is in haar volle glorie hersteld. Zowel de gevel als het dak, de haan op de toren en binneninrichting zijn gerenoveerd. © EMA

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio