Evenementenhal De Populier in Zandhoven. 

Evenementenhal De Populier in Zandhoven. ©  kma

Voorzorgsmaatregelen tegen blootstelling aan PFAS rond brandweerkazerne en De Populier

Zandhoven -

Het gemeentebestuur van Zandhoven vraagt de omwonenden in een straal van honderd meter rond de brandweerkazerne (Schildebaan 2) en de Populier en het gemeentemagazijn (Populierenhoeve 22) om een aantal voorzorgsmaatregelen na te leven om mogelijke blootstelling aan PFAS te beperken.

Kristin Matthyssen

De omwonenden ontvangen een brief met meer uitleg.

Deze sites zijn mogelijk risicovol doordat er in een ver verleden brandblusoefeningen met PFAS-houdend blusschuim hebben plaatsgevonden. De kans op blootstelling is klein, maar uit voorzorg adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid om in een straal van 100 meter rondom deze plaatsen tijdelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Zodra de resultaten van de verdere onderzoeken gekend zijn, kunnen deze voorzorgsmaatregelen herbekeken worden.

De brandweerkazerne van Zandhoven. 

De brandweerkazerne van Zandhoven. ©  kma

Het lokale bestuur en het agentschap Zorg en Gezondheid adviseren kinderen en kwetsbare personen om geen zelfgeteelde groenten of fruit te consumeren.

De rest van de bevolking krijgt het advies om zelfgeteelde groenten of fruit met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met fruit en groenten die gekocht zijn. Het fruit en de groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie. Eieren van eigen kippen gooi je best in de huisvuilzak. Afval van eigen groenten (zonder kluit) en fruit mag nog wel bij GFT-afval.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio