De bewoners van de woonzorgcentra van Zorggroep Orion moet vanaf juni een hogere factuur betalen. © WOAD

Factuur woonzorgcentra Orion stijgt met bijna 8%: “Wil de stad nog betaalbare ouderenzorg?”

Turnhout -

Vanaf 1 juni betalen de bewoners van de woonzorgcentra van Zorggroep Orion gemiddeld 150 euro per maand meer. Orion pleit voor een sociaal energietarief voor wie collectief samenwoont en voor een indexering van het zorgbudget.

Wouter Adriaensen

De zorggroep Orion, de verzelfstandiging van OCMW Turnhout, heeft twee woonzorgcentra: De Vliet en De Wending, met meer dan honderd negentig bewoners. Zij zien hun factuur vanaf 1 juni stijgen met meer dan 7%. Gemiddeld kost een maand hen dan 2.070 in plaats van 1.920 euro.

“We hebben hier lang over gedebatteerd met de raad van bestuur”, zegt Luc Op de Beeck (CD&V), Turnhouts schepen en voorzitter van Zorggroep Orion. “De prijsstijging zorgt voor ongeveer 330.000 euro extra inkomsten. Het overgrote deel daarvan gaat naar de enorm gestegen energieprijzen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar hebben we al meer betaald voor energie dan tijdens het hele voorbije jaar.”

Zorgbudget

Oppositieraadslid Wout Schafraet (PVDA) is kritisch voor de indexering. “Een plaats in de woonzorgcentra van Orion wordt even duur of duurder dan in andere, ons omringende woonzorgcentra. Ik vraag me af of het stadsbestuur nog vindt dat betaalbare ouderenzorg gegarandeerd moet worden in onze stad. Misschien kan het de prijsstijging ongedaan maken door zelf het verschil bij te passen?”

Volgens Op de Beeck is dat geen optie omdat de andere woonzorgcentra dan dezelfde vraag kunnen stellen. “Je mag er niet van uitgaan dat de rest niet gaat indexeren.”

De schepen wijst op maatregelen die al genomen worden om de financiële lasten voor de bewoners te verlichten. “We waren een van de eerste in Vlaanderen die de onderhoudsplicht afgeschaft hebben. Als de bewoners er niet meer geraken, kloppen we niet aan bij hun kinderen maar past het OCMW bij. We vinden ook dat mensen die collectief samenwonen gebruik moeten kunnen maken van het sociaal energietarief. En dat het zorgbudget geïndexeerd moet worden.”

Het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor wie grote zorgnoden heeft. Turnhouts gemeenteraadslid Hannes Anaf (Vooruit) diende onlangs een voorstel om dat te indexeren in het Vlaams Parlement.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio