©  ISOPIX

Geen Russen in de Champions League: UEFA bant Russische clubs ook volgend seizoen van alle competities

Ook volgend seizoen zullen er geen Russische clubs mogen aantreden in Europese voetbaltoernooien. Bovendien mag de nationale mannenploeg niet deelnemen aan de Nations League en mag de vrouwenploeg komende zomer niet naar het EK. Dat heeft de UEFA maandagavond meegedeeld.

Jonas Withouck

Na de Russische inval in Oekraïne (eind februari) besliste de UEFA om de overgebleven Russische clubs uit de Europese competities te bannen. Enkel Spartak Moskou was toen nog actief in de Europa League. Volgend seizoen mag er geen enkele Russische club deelnemen aan de Champions League, Europa League en Conference League. Dat levert voor sommige landen een voordeel op, zo mag de Schotse kampioen nu rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League. Voor de Belgische teams verandert er niets.

Ook de Russische nationale ploeg is nog steeds verbannen van alle Europese competities. De UEFA besliste dat de mannen niet mogen deelnemen aan de Nations League, waarin het was ondergebracht in groep 2 van de B-divisie. Rusland wordt na de groepsfase als 16e en laatste land in de divisie gerangschikt en zal degraderen. De kandidatuur van Rusland om het EK in 2028 of 2032 te organiseren, wordt ook niet weerhouden.

Verder besliste de UEFA dat het Russische vrouwenteam komende zomer niet naar het EK in Engeland mag. Portugal neemt de plaats van Rusland in op het EK voor vrouwen.

Geen WK

Op 30 maart besliste de Russische voetbalbond het besluit van de FIFA om Rusland te weren van internationale competities niet langer juridisch aan te vechten, het legde zich zo de facto neer bij zijn uitsluiting van het WK 2022. Enkele dagen eerder had het Internationaal Sporttribunaal (TAS) geweigerd de sancties van de FIFA op te schorten, zonder zich evenwel over de grond van de zaak uit te spreken.

Tegen de beslissing van de UEFA om Russische clubs en selecties “tot nader order” te schorsen heeft de Russische federatie wel nog een procedure lopen bij het TAS.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio