De dansvloer stroomde vrij meteen aardig vol. © JAA

Studijo Bos geeft Folk in’t Gruun geslaagde doorstart: muziek, gezelligheid en integratie onder de bomen

Schoten -

Folk in’t Gruun kende een glorieuze doorstart. De op zich al mooie groene omgeving van instelling De Vier Notelaars veranderde in een echte Tuin van Eden met in de hoofdrollen folkbands, de ontwapenende presentatoren Peter Goetghebuer en Yves Kibi Puati Nelen en het verrassend in groten getale aanwezige publiek, dat meteen de weg naar de dansvloer vond.

Jan Auman

Ruim vijfhonderd mensen genoten in een verrassend heerlijk lentezonnetje van de typisch gemoedelijke sfeer van het folkfestival, die zes jaar na de vorige editie gelukkig intact was gebleven. Dat alleen al is een verdienste van Yves Helsen en zijn Studijo Bos, waarmee de Schotenaar ook dromen van mentaal gehandicapte medemensen probeert te verwezenlijken.

De verhuizing van de lommerrijke privétuinen van Schotenhof naar de parkomgeving en parking van De Vier Notelaars aan de Wijtschotbaan bij natuurgebied Het Wijtschot was trouwens alleen mogelijk dankzij de gastvrijheid van die laatste voorziening voor volwassenen met een mentale beperking.

Organisator Yves Helsen met de twee presentatoren van Folk in ’t Gruun: Yves Kibi Puati Nelen en Peter Goetghebuer. © JAA

Integratie

Ook voor de rest zat bijna alles meteen goed. Er was de kwalitatief hoogstaande kinderanimatie van theatergezelschap FroeFroe, dat haar leuke pretpakket van vreemde wezens had uitgestald. Het verrassende presentatieduo Peter Goetghebuer en Yves Kibi Puati Nelen was ontwapenend. Peter uit Brasschaat kenden we al van de tv-reeks ‘Down the road’ van Dieter Coppens. Op het podium van Folk in ’t Gruun werd hij geassisteerd door Yves Kibi Puati Nelen, community builder in Antwerpen en onlangs aangesteld als één van de officiële stadsdichters. De oprichter van dichterscollectief Proza-K zag zijn territorium voor de gelegenheid uitgebreid tot Schoten en werd in de groene rand meteen op handen gedragen.

Ambiance tijdens het slotconcert van Brisk. © JAA

Bodhrán

Natuurlijk was er ook muziek, folkmuziek van de nieuwe generatie. Daarvoor zorgden Queens of Baba, Hidrae en tot slot Brisk. De hoofdact deed Angelsaksische en Bretoense muziek tegelijk authentiek en actueel klinken. Gunnar Van Hove (fluit & whistles), Jeroen Knapen (gitaar) en Naomi Vercauteren (viool) en Wim Moons (bodhrán of Ierse lijsttrommel) hadden de dansers meteen op de been. De houten dansvloer bleef tijdens zowat het hele concert goed gevuld. Om het geheel helemaal af te maken mag de muziek - die op grote delen van het festivalterrein nauwelijks hoorbaar was - volgende keer een tikje luider.

Eén van de mensen die we zichtbaar zagen genieten van het geslaagde Folk in’t Gruun 2.0 was Brecht Bellefroid. Hij is één van de anciens die achttien jaar geleden mee aan de wieg stond van het festival, waarbij het publiek aanvankelijk van tuin naar tuin werd meegenomen om telkens van een andere folkband te genieten. Bellefroid liet zich zondag overhalen om Yves Helsen voortaan bij te staan als medeorganisator. De jonge geëngageerde Schotenaar kon gelukkig ook dit keer al rekenen op heel wat vrijwillige medewerkers en de steun van Cultuurcentrum Schoten. Want dat er een vervolg komt op deze try-out ligt voor de hand. (jaa)

Organisator Yves Helsen (r) met ‘ancien’ Brecht Bellefroid, die veel respect heeft voor zijn opvolger en hem met raad en daad bijstaat. © JAA

Folk in’t Gruun profileerde zich meteen als echt familiefestival. © JAA

Kinderen mochten onder begeleiding in een hoge boom klimmen. © JAA

Queens of Baba haalde onder meer de doedelzak van stal. © JAA

Cultuurcentrum Schoten had Theater FroeFroe en haar pretpakket afgevaardigd naar Folk in’t Gruun voor de jongste bezoekers. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners