Dieter Coppens, in de Voorkempen het boegbeeld van de actie Bye Bye Gazon. ©  kristin matthyssen

CD&V krijgt tegenwind uit eigen fractie tegen promoten campagne Bye Bye Gazon

Zandhoven -

Niet iedereen binnen de Zandhovense meerderheid is fan van de campagne Bye Bye Gazon waar het gemeentebestuur een engagementscharter voor ondertekende. Raadslid Jef Oorts (CD&V) onthield zich tijdens de stemming in de gemeenteraad. “Onze voorouders hebben zo hard gewerkt om hun velden onkruidvrij te maken. En nu gaan wij het zaad zomaar laten rondvliegen”, vindt Oorts.

In navolging van Zoersel, roepen nu ook Brecht, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven alle inwoners op om hun gras meer te laten groeien en zo bloemen en struiken kansen te geven. Zoerselaar en bekende kop Dieter Coppens is het boegbeeld van de actie in de Voorkempen. Burgers die wensen dat hun berm niet meer gemaaid wordt, kunnen een bordje in het gemeentehuis gaan halen om in hun berm te zetten. Voorts wordt opgeroepen om stukken gazon niet meer te maaien en te laten verruigen.

Op 22 april ging burgemeester Luc Van Hove (CD&V) het charter in Zoersel ondertekenen samen met zijn collega’s uit de zes andere gemeenten. Het punt moest wel nog in de gemeenteraad worden gestemd. N-VA vroeg om waar nodig voor de veiligheid de bermen toch nog te maaien, wat plaatsvervangend burgemeester Joris Geens (CD&V) bevestigde. Vlaams Belang stemde tegen omdat niet eerst de gemeenteraad erover had mogen beslissen. “Maar dat komt omdat er een mediacampagne met Dieter Coppens aan verbonden was”, legde schepen Joris nog eens uit.

Opvallendste reactie kwam van gemeenteraadslid Jef Oorts (CD&V). Hij vindt Bye Bye Gazon maar niks. “Onze voorouders hebben zo hard gewerkt om het onkruid uit hun velden te krijgen. En nu gaan wij al dat onkruid op die bermen in het zaad laten schieten en laten rondvliegen.” Volgens Oorts zou zijn vader die landbouwer was dit nooit gepikt hebben. “En die van u?”, vroeg hij aan Ward Belmans (Groen), die wel groot voorstander is. “Misschien zou mijn vader ook geen voorstander zijn geweest, maar ik zou er met hem zeker over hebben kunnen praten”, zei Belmans. “En hij zou ook wel naar mijn argumenten geluisterd hebben.” kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners