©  BELGA

SELECTIES GIRO. Quick-Step Alpha Vinyl rekent op Mark Cavendish en drie Belgen, Alejandro Valverde aan de start

Quick-Step Alpha Vinyl gaat in de Ronde van Italië (6-29 mei) voluit voor sprintzeges met Mark Cavendish. De Manxman won al vijftien etappes in de Giro en veroverde er de puntentrui in 2013. Dat jaar was ook zijn tot dusver laatste deelname.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De 36-jarige Cavendish, dit seizoen al goed voor drie overwinningen, krijgt in de Laars zijn vaste Deense lead-out Michael Morkov in steun. Ook drie Belgen zullen de kleuren van de Wolfpack verdedigen: Pieter Serry, Bert Van Lerberghe en Mauri Vansevenant. Die laatste twee debuteren in de Giro. Verder bestaat het team uit de Italiaan Davide Ballerini, de Brit James Knox en de Zwitser Mauro Schmid, die vorig jaar een rit won in Italië.

“Wij brengen een goed team aan de start met Mark als kopman voor de vlakke rittten. Hij won al heel wat etappes in de Giro en kan rekenen op sterke renners om hem te helpen in de hectische sprints. Voor de andere etappes bekijken we het dag per dag, vechten we voor elke kans en bekijken we wat er mogelijk is”, legt sportdirecteur Davide Bramati uit.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

AG2R Citroën Team neemt Lawrence Naesen op in selectie

Lawrence Naesen is opgenomen in de selectie van AG2R Citroën Team voor de Ronde van Italië, die vrijdag begint. Het wordt zijn tweede deelname aan de Giro nadat hij vorig jaar debuteerde met een 119e plaats.

De 29-jarige Naesen zal in de Laars moeten werken voor de Oostenrijkse kopman Félix Gall, zo legt sportief verantwoordelijke Laurent Biondi maandag uit op de website van het team.

“Lawrence vervangt Clément Barthet, die viel en zijn sleutelbeen brak in de Tour of the Alps. Ook al kende hij geen ideale voorbereiding op een grote ronde, hij zal niettemin een sleutelrol spelen in het beschermen van Félix in de vlakke en gevaarlijke etappes, en in bepaalde sprintetappes zal hij zijn eigen kaart kunnen uitspelen.”

Naast Naesen en Gall bestaat het team uit de Fransen Mikaël Cherel, Nans Peters, Lilian Calmejane en Nicolas Prodhomme, de Italiaan Andrea Vendrame en de Fin Jaakko Hänninen. Peters (in 2019) en Vendrame (in 2021) wonnen al een rit in de Giro.

Team BikeExchange-Jayco mikt met Yates voluit op eindzege

Simon Yates is de onbetwiste kopman van Team BikeExchange-Jayco voor de 105e Ronde van Italië, die vrijdag begint in Boedapest. De Brit eindigde vorig jaar als derde na Egan Bernal en Damiano Caruso en gaat voluit voor een tweede eindzege in een grote ronde. In 2018 won Yates de Ronde van Spanje.

“Mijn twee ritzeges in de Ronde van Asturië waren voor mij de bevestiging dat we goed hebben gewerkt tijdens de recente hoogtestage”, zegt Yates maandag op de teamwebsite. “Ik ben klaar voor mijn vijfde Giro en hou nog mooie herinneringen over aan de festiviteiten op het podium in Milaan vorig jaar. Het zou niet slecht zijn dat opnieuw te mogen beleven.”

De 29-jarige Yates krijgt met Lucas Hamilton, Michael Hepburn, Damien Hawson en Callum Scotson vier Australiërs in steun. De Amerikaan Lawson Craddock , de Deen Chris Juul-Jensen en de Italiaan Matteo Sobrero vervolledigen de selectie.

 

 ©  BELGA

Valverde staat in afscheidsjaar voor tweede deelname

De Spaanse veteraan Alejandro Valverde leidt samen met de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa de selectie van Movistar voor de Ronde van Italië, die vrijdag van start gaat.

De inmiddels 42-jarige Valverde, recent nog tweede in de Waalse Pijl en Strade Bianche, is bezig aan zijn laatste seizoen en pikt daarin (pas) voor de tweede keer de Giro mee. Bij zijn enige eerdere deelname in 2016 werd de Murciaan derde (achter Vincenzo Nibali en Esteban Chaves) en won een bergetappe.

Ivan Sosa is de tweede vooruitgeschoven pion bij Movistar. De 24-jarige Colombiaan won zondag nog de Ronde van Asturië. Hij reed de Giro al eens in 2019 (en werd toen 44e).

Verder bestaat de selectie uit de Spanjaarden José Joaquin Rojas, Jorge Arcas, Sergio Samitier, Antonio Pedrero en Oier Lazkano en de Amerikaan Will Barta.

Theuns en Vergaerde starten voor Trek-Segafredo

Edward Theuns en Otto Vergaerde zijn opgenomen in de achtkoppige selectie van Trek-Segafredo voor de Ronde van Italië. De Amerikaanse wielerploeg maakte het team maandag op een ludieke manier bekend door de renners af te beelden als Italiaanse kunstenaars, wetenschappers en staatsmannen.

“Dante Theuns” (31) en “Otto Leopardi” (27) zijn twee debutanten in de Giro, die vrijdag begint. Ze vormen een team met de Nederlander Bauke Mollema, al eens vijfde (2019) en zevende (2017), de Spanjaard Juan Pedro Lopez, de Deen Mattias Skjelmose Jensen en de Italianen Giulio Ciccone, Dario Cataldo en Jacopo Mosca.

Ciccone won in 2016 en 2019 een etappe en mocht in ‘19 ook met de bergtrui naar huis. Dat jaar was ook Cataldo goed voor een ritzege in eigen land.

Angel Lopez en tweevoudig winnaar Nibali leiden selectie van Astana

De Colombiaan Miguel Angel Lopez en de Italiaan Vincenzo Nibali zijn de opvallendste namen in de selectie van Astana voor de Ronde van Italië, die vrijdag van start gaat in het Hongaarse Boedapest.

De 28-jarige Angel Lopez won vorige maand een rit in de Tour of the Alps en stond in 2018 al eens op het podium van de Giro. Hij werd toen derde (en beste jongere) achter Chris Froome en Tom Dumoulin. Een jaar later finishte de Colombiaan als zevende.

Vincenzo Nibali (37) schreef de ronde van zijn land al twee keer op zijn naam, in 2013 en 2016. Hij werd ook twee keer tweede en twee keer derde en won in totaal zeven etappes.

De rest van de Kazachse wielerformatie bestaat uit de Spanjaard David De La Cruz, de Amerikaan Joe Dombrowski (vorig jaar ritwinnaar), de Kazach Vadim Pronskiy, de Italianen Fabio Felline en Valerio Conti en de Colombiaan Harold Tejada.

Israel - Premier Tech rekent op Jenthe Biermans

Jenthe Biermans is opgenomen in de selectie van Israel - Premier Tech voor de Ronde van Italië (6-29 mei). Voor de 26-jarige renner wordt het zijn tweede grote ronde. In 2019 debuteerde hij in de Giro met een 117e plaats.

In een selectie vol vrijbuiters die vooral mikken op ritzeges, vormt Biermans een team met de Oostenrijker Matthias Brändle, de Canadees Alex Cataford, de Italianen Alessandro De Marchi en Giacomo Nizzolo, de Brit Alex Dowsett, de Zwitser Reto Hollenstein en de Duitser Rick Zabel.

Giacomo Nizzolo won in 2015 en 2016 de puntentrui in de Giro maar moest tot vorig jaar, bij zijn achtste deelname, wachten om eindelijk een rit te winnen. De Marchi droeg in die Giro twee dagen de roze trui.

Bahrain-Victorious mikt met Mikel Landa op roze trui

Bahrain-Victorious heeft hoge ambities uitgesproken voor de Giro. Vorig jaar behaalde de werkgever van Dylan Teuns met Damiano Caruso een tweede plaats in het eindklassement. Nu wil het nog een plekje beter doen en de eindoverwinning binnenhalen.

Caruso is er deze keer niet bij, waardoor Bahrain met de Spanjaard Mikel Landa (3e in 2015, 4e in 2019, nvdr.) als kopman richting Italië trekt. De 32-jarige Bask heeft geen goede herinneringen aan de Giro-editie van vorig jaar. Hij brak zijn sleutelbeen en vijf ribben bij een zware val in de vijfde etappe, waardoor hij noodgedwongen uit de koers moest stappen.

Toch gaat Landa met een goed gevoel richting Italië. “Mijn laatste wedstrijden waren echt positief. Ik heb een nieuwe kans gekregen in een fantastisch team”, klinkt het bij de Spanjaard.

Landa krijgt hulp van onder anderen Pello Bilbao , in 2020 vijfde in de eindstand van de Giro, en Wout Poels. In de bergen kan hij rekenen op het het 22-jarige Colombiaanse klimtalent Santiago Buitrago. Verder worden de rangen aangevuld met de Sloveense tijdritspecialist Jan Tratnik, die in 2020 nog een etappe won in de Giro.

Bahrain Victorious hoopt dan ook op een succesvolle Ronde van Italië. “We komen dit jaar naar Italië met de eindzege als hoofddoel”, aldus sportief directeur Gorazd Stanglej. “Maar we hopen ook elke rit mee te doen in de sprints en mee te zijn in de ontsnappingen.”

Selectie Bahrain-Victorious:

Mikel Landa (Spa), Phil Bauhaus (Dui), Pello Bilbao (Spa), Santiago Buitrago (Col), Domen Novak (Sln), Wout Poels (Ned), Jasha Sütterlin (Dui), Jan Tratnik (Sln)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio