Referee Department fluit scheidsrechtersbaas terug na oordeel over penaltyfase Anderlecht-Club: “VAR-interventie en strafschop”

Verdiende Club Brugge een penalty na vier minuten in de clash met Anderlecht? Dat was dé vraag van de dag na de 0-0 in Brussel. Bertrand Layec, technisch directeur van het Referee Department, vond zondag na de wedstrijd dat de VAR correct gehandeld heeft door er geen te geven. Al vond hij ook dat het een duidelijke fout was. Maandag communiceerde het Referee Department dan weer dat er wél een VAR-interventie moest komen. “Layec sprak voor zijn beurt”, klinkt het bij het Referee Department.

vtvn, jswk, lvdw

Hoezo? Is Layec dan niet het hoofd van het Referee Department? “Hij sprak onmiddellijk na de wedstrijd en had niet alle beelden gezien”, aldus Stephanie Forde, operationeel directeur van het Referee Department. “Daarom hebben we die mening herzien. De duw was duidelijk op alle beelden te zien. De VAR had moeten ingrijpen.”

Onbegrijpelijk

“Ik begrijp niet dat dit geen penalty is, dat moeten ze mij toch eens uitleggen. Ik vind dat dit niet kan, het is heel slecht. Je hebt een VAR en iedereen ziet dat Charles De Ketelaere geduwd wordt bij de voorzet, waardoor hij hem niet goed raakt.”

Dat zei Club Brugge-trainer Alfred Schreuder na de match over de bewuste penaltyfase. Ook Hans Vanaken was niet te spreken over de beslissing van de VAR om niet in te grijpen. Bertrand Layec kon de blauw-zwarte woede begrijpen, maar vond dat VAR-ref Bram Van Driessche juist handelde tijdens de wedstrijd.

“De vraag die de VAR (Bram Van Driessche, red.) zich hier moet stellen, is of dit een ‘clear error’ van de scheidsrechter (Nathan Verboomen, red.)”, aldus Layec zondag na de wedstrijd bij Eleven. “In de herhaling is te zien dat het contact duidelijk is en dat de handen van de Anderlecht-verdediger (Lisandro Magallán, red.) in de rug van de aanvaller van Club Brugge duwen. De penalty had dus gefloten kunnen worden, maar was het een ‘clear error’? De VAR vond van niet en ik kan hem daarin volgen. Waarom? Er is een contact, maar zo’n fases komen vaak voor in de zestien en we focussen wel eens te hard op zo’n zaken. Het klopt dat er een duw is, zonder enige twijfel. Dus penalty had gefloten kunnen worden.”

Toch VAR-interventie

Maandag kwam het Referee Department dan weer met een ander oordeel. “Het Professional Refereeing Department verwacht een VAR-interventie en een strafschop voor Club Brugge en een gele kaart voor de Anderlecht-speler”, klinkt het bij woordvoerder Frank De Bleeckere.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Club Brugge

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL