De wellicht oudste  groep van Wijnegem Zapt trad op in Den Babbel. Maar aan ambiance was er geen gebrek tijdens het concert van de Zestigplusband. 

De wellicht oudste groep van Wijnegem Zapt trad op in Den Babbel. Maar aan ambiance was er geen gebrek tijdens het concert van de Zestigplusband. © Hugo Gerstmans

Wijnegem Zapt meteen weer op de rails: 1200 muziekliefhebbers ‘dwalen’ van café naar café

Wijnegem -

De Wijnegemse straten en cafés liepen op vrijdag 30 april als vanouds gezellig vol naar aanleiding van Wijnegem Zapt. Op elf verschillende locaties speelden bands. Niet de allergrootste namen in de pop- en rockwereld, maar dat had geen invloed op de prima sfeer waarvan naar schatting 1200 deelnemers aan de muzikale kroegentocht genoten. The Creecks uit Broechem dwongen met hun optreden het meeste respect af en dat lag niet alleen aan de authentieke countrysound van de band.

Voor de anciens in het bestuur van het al ruim twintig jaar georganiseerde evenement was het toch even zoeken bij de voorbereiding. Na een pauze van twee jaar, een aantal vertrekkende en nieuwe bestuursleden, enkele nieuwe café-uitbaters en twee nieuwe locaties week deze editie toch wat af van een ‘normale’ Wijnegem Zapt.

Wijnegem Zapt blijft muziekliefhebbers van alle leeftijden lokken. Hoopgevend voor de organisatoren. 

Wijnegem Zapt blijft muziekliefhebbers van alle leeftijden lokken. Hoopgevend voor de organisatoren. © Hugo Gerstmans

“De extra inspanningen van ons team werden gelukkig ruimschoots beloond. Na een pauze van twee jaar mochten we eindelijk Wijnegem nog eens in vuur en vlam zetten. Naar onze mening is dat ook gelukt”, blikt Tom Veeckmans, samen met Dorien Marijnissen spil in de organisatie, terug op een gezellige muzikale avond zonder incidenten.

Dat er meteen opnieuw 1200 mensen van café naar café zouden stappen om al dan niet bekende bands aan het werk te horen, is alvast een opsteker. “We hadden een vermoeden dat ons trouw publiek opnieuw massaal op post ging zijn. Dit jaar werden namelijk een recordaantal voorverkooptickets verkocht sinds de start in 2000”, aldus Veeckmans.

Een bijzonder moment voor zowel Wijnegem Zapt als deze band The Creecks zelf: het openingsconcert van de editie 2022.

Een bijzonder moment voor zowel Wijnegem Zapt als deze band The Creecks zelf: het openingsconcert van de editie 2022. © Hugo Gerstmans

The Creecks ontroeren

De organisatoren waren blij om het voorplein van Ahoy te zien volstromen voor het openingsconcert van The Creecks. Een straffe groep die vol overgave een set country ten berde bracht. Nog straffere karakters zo bleek. Stefan en Wim Dehertefelt, de twee broers die in deze countrygroep uit Broechem spelen, moesten vorige week hun moeder afgeven. De begrafenis vond uitgerekend zaterdagvoormiddag nog plaats. Maar daarna wilden ze absoluut nog op Wijnegem Zapt spelen. Naar eigen zeggen zou hun moeder het zo gewild hebben. Ze droegen hun concert aan haar en bij uitbreiding aan alle moeders op. Het plein werd even stil. Een mooi en ontroerend moment.

Cliff Willy zorgde voor kleur en vermaak in de grote fuifzaal van Ahoy.

Cliff Willy zorgde voor kleur en vermaak in de grote fuifzaal van Ahoy. © Hugo Gerstmans

Fan wordt zanger

Nadien verspreidden de bezoekers zich over Wijnegem. Mary & The Maniacs, Cliff Willy, The Phistels en andere Blue Chevy’s gaven zich volledig in ’t Dorp, Ahoy, De Sax, ’t Gasthuis en andere gastvrije kroegen en lokalen.

Alles verliep zonder incidenten. In de kantine van VC Wijnegem liep het jammer genoeg wel grondig fout bij de groep die daar speelde. Tegen het einde van het eerste concert gaf de stem van de zanger het namelijk op. Iemand van het publiek bood zich vervolgens aan als vervanger en heeft getracht de volgende twee sets nog te redden. Of hoe een geval van overmacht op Wijnegem Zapt toch nog opgelost geraakt met behulp van het publiek.

Verder ging het er op meerdere plekken heel uitbundig aan toe, met veel meebrullen en dansen. Op andere locaties werd wat intiemer genoten van de livemuziek. “Wijnegem Zapt is terug op de rails gezet. Het bestuur geniet na en dacht vandaag al aan een nieuwe editie in 2023”, aldus een zeer tevreden Tom Veeckmans namens alle organisatoren. (jaa)

In het Vleminckhof lag de gemiddelde leeftijd van de bezoekers tijdens Wijnegem Zapt beduidend lager dan gewoonlijk. Op de achtergrond Shorty Jetson and the Lefthands.

In het Vleminckhof lag de gemiddelde leeftijd van de bezoekers tijdens Wijnegem Zapt beduidend lager dan gewoonlijk. Op de achtergrond Shorty Jetson and the Lefthands.© Hugo Gerstmans

In Baar Provizwaar van de Chiro speelden Lilly & The Jackets.

In Baar Provizwaar van de Chiro speelden Lilly & The Jackets. © Hugo Gerstmans

De trappersploeg van Wijnegem Zapt.

De trappersploeg van Wijnegem Zapt. © Hugo Gerstmans

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio