Jonas Bosmans in zijn Bar Moemoe. “Je zult hier terechtkunnen voor de beste getapte Stella”, zegt hij. ©  Dirk Vertommen

Met Bar Moemoe opent voor het eerst in jaren nieuw café op Mechelse Grote Markt: “Het concept? Simpel, maar goe”

Mechelen -

Het zijn drukke tijden voor Jonas Bosmans (29). Binnenkort trouwt de cafébaas, hij rondt zijn opleiding microbrouwer af en dinsdag om 14u tapt hij de eerste pintjes in Bar Moemoe. Daarmee opent er voor het eerst in jaren een nieuw café op de Mechelse Grote Markt. Voor de sfeer liet de jonge ondernemer zich inspireren door Brusselse cafés.

Sven Van Haezendonck

Vier jaar geleden nam Jonas samen met David Aerts ‘den Honoloeloe’ over, een horecazaak op de Grote Markt die ze omdoopten tot Bar Makadam. “Toen begon er heel snel al een ideetje te rijpen om nog iets extra te doen”, zegt Jonas. Door de coronacrisis kwamen die plannen in de koelkast terecht. “Nu was het juiste moment aangebroken om te springen en de overstap te maken naar de overkant.”

Bruine kroeg van de 21ste eeuw

De overkant, dat is het pand van het voormalige café ’t Voske. Dat heeft hij de voorbije maanden compleet verbouwd. Dinsdag opent Jonas er Bar Moemoe. “Het concept? Heel kort samengevat: simpel, maar goe. Het moet de nieuwe bruine kroeg worden van de 21ste eeuw. In het interieur hebben we geprobeerd om heel veel authentieke elementen te bewaren. Bijvoorbeeld de bruine wanden met spiegels die we restaureerden. Maar we steken er ook heel veel moderne dingen in”, vertelt Jonas.

Dat zullen klanten ook merken op de kaart. “We gaan de simpele traditionele oude bieren hebben, maar we gaan ook echt een paar zotte bieren schenken van Mechelse brouwers. Je zult in Bar Moemoe terechtkunnen voor de best getapte Stella, maar je zal bij ons ook Patron, Schoppeke en La Flamme kunnen bestellen”, zegt de cafébaas.

“In het café hebben we heel veel authentieke elementen bewaard”, zegt Jonas. ©  Dirk Vertommen

Het menu is geïnspireerd op grootmoeders keuken: van balletjes met krieken tot een pistolet met gehakt en pikkels. “Je bestelt gewoon iets als je honger hebt. Ik heb me laten inspireren door Brusselse cafés, waar ik zelf graag op café ga. Daar heb je bijvoorbeeld de Monk. Je kunt daar met vier vrienden toekomen: twee mensen eten iets en twee andere drinken gewoon een pint. Dat is ook in Bar Moemoe mogelijk”, legt Jonas uit.

Alles kan, niks moet

Daarmee hoopt de cafébaas een leemte vullen. “In Mechelen is het tijdens de week moeilijk om na 20u nog iets te vinden om te eten: ofwel ga je uitgebreider eten en ben je snel 30 tot 40 euro kwijt voor een gerecht met wat drank, ofwel is het fastfood. In Bar Moemoe mag alles, niks moet”, zegt hij.

Opvallend wordt ook de muziek die in Bar Moemoe wordt gespeeld. “Die zal minstens tien jaar oud zijn. Dat kan gaan Florence + Machine tot The Rolling Stones.”

Hoewel Jonas het aanvankelijk niet van plan was, kwam hij in zijn zoektocht naar een geschikt pand opnieuw op de Grote Markt terecht. En daar is hij blij om. “In al die jaren is mijn liefde voor de Grote Markt alleen maar groter geworden. Het is een fijn plein. Ik denk dat ik hier ga blijven tot aan mijn pensioen”, vertelt hij.

Bar Moemoe is gevestigd in het pand waar vroeger ’t Voske gevestigd was. ©  Dirk Vertommen

Voor Jonas zijn het drukke weken. Na de opening van Bar Moemoe maakt hij zich klaar voor een volgende grote stap in zijn leven. “Op 25 mei trouw ik met mijn vriendin Esther. Ondertussen word ik dertig en eind mei heb ik nog eindexamens voor mijn opleiding als microbrouwer. Mei wordt dus een heel pittige maand”, zegt de Mechelaar.

Bar Moemoe op de Grote Markt is iedere dagen open vanaf 11u tot zeker middernacht, op zaterdag is het café speciaal voor de wekelijkse markt al open vanaf 9u. Maandag is de sluitingsdag. Bar Moemoe is overigens nog op zoek naar een halftijdse kracht en voor weekendwerk zijn jobstudenten welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen