© atv

90ste editie Grote Trek Scherpenheuvel mobiliseert ruim 250 sportieve bedevaarders

Berchem, Zandvliet -

De negentigste editie van de Grote Trek naar Scherpenheuvel vertrok zondag 1 mei om 5u aan de Oude Kerk van Berchem. Met voorop de jamboreeband, gevolgd door sportieve bedevaarders.

Twee jaar lang was er geen Grote Trek, iedereen weet intussen wel waarom. Voorzitter Erick De Cleyn: “We zijn erg blij dat deze jubileumeditie dit jaar wel kan plaatsvinden. Het was nog donker, toen we in Berchem de stoet op gang trokken. Na die twee coronajaren vreesden we dat de opkomst in Berchem minder groot zou zijn dan anders. Maar al om 4.30u kwamen de eerste bedevaarders toe. De groep bleef aangroeien en toen we van start gingen waren we al met 75. Dat is zelfs iets meer dan voor covid. De pandemie heeft dus duidelijk geen impact gehad op de Grote Trek. Onder begeleiding van politie, Rode Kruis en mensen van onze eigen ordediensten vertrokken we zo richting Scherpenheuvel”, aldus Erick De Cleyn, die de groep onderweg, na diverse tussenstops, zag uitgroeien tot ruim 250 bedevaarders.

De groep is vanuit Berchem in alle vroegte vertrokken.  © Parick De Roo 

Via Mortsel en Boechout gaat het richting Lier. © Patrick De Roo 

Erick De Cleyn wil zeker de begeleiding van de politie in de spotlights zetten. “Alles verliep dankzij hen foutloos. Op de drukke wegen zorgden ze ervoor dat het gemobiliseerd verkeer en de groep bedevaarders om beurten konden passeren. Bijna nergens waren er wachttijden.”

Het lange stuk tussen Aarschot en Scherpenheuvel is erg vermoeiend. De bedevaarders hebben er dan al een behoorlijk aantal kilometers opzitten en er is vaak nood aan een sanitaire stop. Erick De Cleyn: “Voor de eerste keer hadden we op voorhand afgesproken om een pauze van een kwartier in te lassen. Bistro Oud Egypte was bereid om hieraan mee te werken.”

“Het grote moment van de Grote Trek is natuurlijk het binnenkomen van Scherpenheuvel. In de verte zie je dan de basiliek liggen, die deze keer baadde in de zon. Wanneer je dan die laatste kilometers hebt afgelegd en vlak voor de basiliek staat, is dat voor mij toch telkens een kippenvelmoment”, geeft Erick De Cleyn mee.

Slotmoment in Scherpenheuvel. © rr

Bij een bedevaart naar Scherpenheuvel hoort natuurlijk een slotmoment in de basiliekk. “Die dienst werd gehouden door de verbondsaalmoezenier van Scouts en Gidsen Vlaanderen en de gouwaalmoezenier van Oost-Brabant”, vult Erick De Cleyn nog aan. Hij geeft ook mee dat de 91ste bedevaart naar Scherpenheuvel volgend jaar plaatsvindt op zondag 7 mei.

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners