Na ‘Poortje Pik’ ligt de centrale rotonde traditiegetrouw vol met weggenomen spullen. Er werd zelfs een voetbaldoel tot op de rotonde gesleept. 

Na ‘Poortje Pik’ ligt de centrale rotonde traditiegetrouw vol met weggenomen spullen. Er werd zelfs een voetbaldoel tot op de rotonde gesleept. © AF

Traditie ‘Poortje Pik’ ontsierd door mensen van buiten Rijkevorsel: “Wat sommigen gedaan hebben, is echt levensgevaarlijk”

Rijkevorsel -

Alles wat niet vast staat in voortuinen mag meegenomen worden. Dat zijn de regels van de Rijkevorselse traditie ‘Poortje Pik’. Maar de nacht van zaterdag op zondag is allerminst rustig verlopen. De politie hield een oogje in het zeil en moest enkele GAS-pv’s opstellen. Ook ‘verboden’ zaken werden weggenomen zoals verkeersborden, straatnaamborden, wegsignalisatie en zelfs een riooldeksel. “Wat opvalt is, dat die pv’s bijna allemaal opgesteld werden tegen buitendorpse personen.”

Annelies Frederickx

Net als de politiediensten bleef ook burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) de hele nacht wakker. “Al jarenlang is ‘Poortje Pik’ een ludieke actie in onze gemeente, maar dit lokale gebruik werd vannacht ontsierd door buitendorpse personen. De inwoners van Rijkevorsel weten perfect wat kan en mag, maar wat er zaterdagnacht allemaal meegenomen is, kon absoluut niet door de beugel. Tegen alle regels in werden verkeersborden, straatnaamborden en ook zaken die vaststonden, meegenomen. Bovendien werd er wegsignalisatie ontvreemd, net als een riooldeksel, en dat is werkelijk levensgevaarlijk. Het is jammer dat dit gebeurd is. Voor ons geeft dit stof tot nadenken.”

Tegen alle regels in namen onbekenden ook werden verkeersborden en wegsignalisaties weg en zetten die op het plein bij de kerk van Rijkevorsel.

Tegen alle regels in namen onbekenden ook werden verkeersborden en wegsignalisaties weg en zetten die op het plein bij de kerk van Rijkevorsel. © AF

Burgemeester Dorien Cuylaerts heeft een mogelijke verklaring voor de buitensporigheden. “Ik denk dat de media-aandacht hier grotendeels verantwoordelijk voor is. Nooit eerder kwam ‘Poortje Pik’ zo uitvoering in het nieuws als dit jaar. Dat heeft sommigen wellicht op kwade gedachten gebracht. Het onderzoek loopt nog en we zullen pas over enkele dagen de definitieve resultaten kennen, maar er werden al zeker enkele GAS-pv’s opgesteld. Het ging daarbij opvallend nagenoeg altijd om personen van buiten Rijkevorsel, namelijk mensen uit Malle, Zoersel en Wommelgem.”

Na ‘Poortje Pik’ ligt de centrale rotonde traditiegetrouw vol met weggenomen spullen. 

Na ‘Poortje Pik’ ligt de centrale rotonde traditiegetrouw vol met weggenomen spullen. ©  AF

Flink hun best gedaan

De inwoners van Rijkevorsel kunnen ‘Poortje Pik’ wel appreciëren, want nog voor de verse pistolets op tafel kwamen, gingen velen in het centrum op zoek naar hun bezittingen. Tussen 7 en 8u kwam al een dertigtal inwoners van Rijkevorsel een kijkje nemen op de rotonde. “Dat is geen toeval”, vertelt Willy Verhoeven. “Tien of vijftien jaar geleden liep de traditie flink uit de hand, want toen kwamen mensen ’s morgens spullen ophalen die niet van hen waren. Dat was toen een echte plaag. Daarom komt iedereen nu zo vroeg mogelijk naar de rotonde om zijn spullen op te halen en weer naar huis te brengen. En als ik het zo zie, hebben ze echt flink hun best gedaan, want de rotonde ligt helemaal vol.”

Willy Verhoeven komt in alle vroegte zijn betonnen bol ophalen.

Willy Verhoeven komt in alle vroegte zijn betonnen bol ophalen. © AF

Bij Willy Verhoeven werd een betonnen bol meegenomen uit zijn voortuin. “Ik heb drie sierbollen in mijn tuin liggen en op de foto’s die vanmorgen vroeg verspreid werden, zag ik plots één van die bollen liggen. Ik had niet verwacht, dat ze die zware betonnen bol zouden meenemen, maar ik kan er best om lachen. Ik vind ‘Poortje Pik’ echt fantastisch. Het is een traditie, die in ere gehouden moet worden. Verdraagzaamheid is tegenwoordig ver zoek en niets mag nog. Daarom vind ik het belangrijk, dat ‘Poortje Pik’ ieder jaar toch mag doorgaan.”

Auto van de pastoor

Voor Jef Lenaerts was het een korte nacht. “Ik ben om half één wakker geworden, omdat ze door mijn straat liepen met de dug-out van de korfbalclub en dat maakte enorm veel lawaai. Ik heb geprobeerd om de jongeren te doen schrikken door met een straffe lamp in hun ogen te schijnen, maar ik heb hen niet van de wijs kunnen brengen. Ze hadden wellicht al flink wat bier op. Bij mij namen ze niets mee. Ik had een aanhangwagen op de oprit staan, maar die had ik met een extra ketting beveiligd. Ik zag wel, dat er aan die ketting getrokken was.”

Jef Lenaerts deed ooit mee met ‘Poortje Pik’ en werd zaterdagnacht gewekt door lawaai.

Jef Lenaerts deed ooit mee met ‘Poortje Pik’ en werd zaterdagnacht gewekt door lawaai. © AF

Lenaerts kan de traditie van ‘Poortje Pik’ wel appreciëren. “Oorspronkelijk is ‘Poortje Pik’ ontstaan in het gehucht Achtel, waar ploegen, eggen en karren ’s nachts verzameld werden. Toen in Rijkevorsel Jeugdhuis Spiraal is opgericht, kwam de traditie overgewaaid naar het centrum van de gemeente. ‘Poortje Pik’ is een ludieke actie, maar er kruipt best veel werk in, want al om 22u gaan de jongeren op inspectie. Ik heb trouwens zelf ook ooit deelgenomen aan ‘Poortje Pik’. We hebben toen de auto van de pastoor op een aanhangwagen gezet. Dat was een flink karwei, maar we waren toen met een man of acht.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio