©  AFP

Matthias Casse pakt zilver op EK judo in Sofia

Zilver voor Casse! De ereburger van Hemiksem moest in de finale zijn meerdere erkennen in zijn grote rivaal Tato Grigalashvili. Die nam revanche op Casse voor zijn verloren bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

redactie

Casse werd Europees kampioen in 2019, de voorbije twee jaar moest hij tevreden zijn met een bronzen (Praag 2020) en een zilveren (Lissabon 2021) medaille. De 25-jarige Antwerpenaar is de huidige nummer één van de wereld in zijn gewichtsklasse.

In de EK-finale wachtte Casse’s grote rivaal Tato Grigalashvili. De Georgiër is de nummer twee van de wereld en verloor vorig jaar de WK-finale en de kamp om het brons op de Spelen in Tokio van onze landgenoot. Maar in Sofia pakte Grigalashvili wraak op Casse. De Georgiër vloerde onze landgenoot met een ippon.

In zijn halve finale tegen de veel lager geplaatste Oekraïener Hievorh Manukian kwam Casse ook al goed weg tegen zijn tegenstander vroeg in de Golden Score een waza-ari leek te scoren, maar de VAR deed die beslissing teniet. Vervolgens maakte onze landgenoot het zelf af met een ippon (na een wurging).

In de eerdere rondes had Casse afgerekend met de Spanjaard Alfonso Urquiza Solana, de Slovaak Alex Barto en de Brit Stuart McWat. Telkens won Casse in de Golden Score nadat zijn uitgeputte tegenstander drie bestraffingen had gekregen voor passief vechten.

Ook Chouchi pakt een medaille

Met Sami Chouchi (IJF 6) maakte nog een tweede Belg kans op een medaille in de min 81 kg. Chouchi had zijn kwartfinale verloren van de Oekraïener Hievorh Manukian en liep zo een halve finale tegen Matthias Casse mis. De nummer zes van de wereld won echter in de eerste herkansingsronde van de Spanjaard Alfonso Urquiza Solana (IJF 33) en mocht zo om het brons kampen tegen de Oekraïner Sergii Krivchach. Een agressieve Chouchi scoorde al snel een waza-ari dankzij een knappe worp en hield de rest van de partij relatief makkelijk onder controle.

Voor Chouchi is het de tweede EK-medaille uit zijn carrière, na eerder zilver in 2018. De 29-jarige Brusselaar miste de Olympische Spelen omdat België slechts één man in de categorie tot 81 kilogram mocht afvaardigen naar Tokio en Matthias Casse de nummer één van de wereld was.

Voor België is het al de derde bronzen medaille op dit EK. Vrijdag veroverden ook Jorre Verstraeten (-60kg) en Mina Libeer (-57kg) al brons.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio