De keramisten van ’t Keramiekske bij hun kunstwerk. © Ward Bosmans

Willebroekse keramisten maken opmerkelijke mozaïek voor Fort van Breendonk

Willebroek -

Het Fort van Breendonk heeft er sinds vrijdag een uniek kunstwerk bij. De cursisten van het Willebroeks keramiekatelier Keramiekse maakten een bijzondere mozaïek, getiteld ‘Stille Getuigen’. Het werk heeft een grote symboliek, want het is ook de laatste stille getuige van het keramiekatelier zelf: dat sluit eind juni de deuren.

Ward Bosmans

Bijna een jaar geleden lieten de Willebroekse keramisten zich tijdens een bezoek aan het Fort van Breendonk inspireren door de gruwel die er plaatsvond. Het doel was om die impressies om te zetten in een kunstwerk dat de gevel van een van de gebouwen van het Fort van Breendonk zou sieren.

Het keramiekatelier is een onderdeel van de werking van het Willebroekse buurthuis De Mozaïek. Eerder dit jaar besliste de gemeente om het buurthuis te sluiten. Voorlopig is er nog geen andere plaats gevonden om de activiteiten voort te zetten. Voor lesgeefster Theresia Simkens was dit project daarom meteen haar laatste wapenfeit voor ’t Keramiekse. “We hebben allen een band met De Mozaïek, het buurthuis in Willebroek-Noord waar ons keramiekatelier plaatsvindt. Na overleg met de medewerkers van het fort werd dan ook snel duidelijk dat we voor een mozaïek wilden gaan.”

Lesgeefster Theresia Simkens .© Ward Bosmans

Het kunstwerk bestaat uit zestien tegels van ongeveer 30 op 30 centimeter die elk verwijzen naar de vreselijke geschiedenis van het Fort van Breendonk. De thema’s die aan bod komen in het werk zijn weloverwogen. “Iedereen heeft wat hem het meest raakte proberen te vatten in een tegel. De tegels vormen samen één mozaïek, ingelegd in een kader van cortenstaal. Zo is er bijvoorbeeld een tegel rond de donkere confrontatie met de dood en ook een werk over de fakkel als teken van hoop en vrede die jaarlijks vanuit het Fort van Breendonk vertrekt naar het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel”, zegt Theresia.

“Het geheel is een mooie weergave van pijn en hoop geworden. Het was voor iedereen die eraan meewerkte een enorme uitdaging, zowel op technisch als op emotioneel vlak. Met dit werk hopen we iets bij te dragen aan het levend houden wat voor velen een wrede oorlogsherinnering of zelfs de dood betekende”, zegt Theresia. “Het symboliseert onze roep om vrede.”

Hopen op doorstart

Als naam voor het kunstwerk werd ‘Stille Getuigen’ gekozen. Wat de kunstenaars aanvankelijk nog niet wisten is dat dit kunstwerk niet alleen een stille getuige is van de gruwel die zich daar afspeelde, maar het ook een stille getuige van de werking van het keramiekatelier zelf. Eind juni sluit buurthuis Mozaïek, waar ’t Keramiekse onderdak had, de deuren. “We hopen dat de gemeente nog ergens een plaats vindt voor het atelier zodat we een doorstart kunnen maken”, zegt Ingrid Leukemans, een van de kunstenaars.

De keramisten die meewerkten aan ‘Stille getuigen’ zijn Josiane Dons, Sonja De Keersmaeker, Walter Cools, Inge Peeters, Inge Cortebeeck, Maria De Saeger, Ingrid Leukemans, Anne Van Overschelde, Heidi Verlinden, Hind Asmi, Theresia Simkens, Magda Beuckelaers, Katie Campo, Ilse Proft en Pascal Vanhoucke. Het kunstwerk hangt aan de buitenmuur van het onthaalgebouw van het Fort van Breendonk.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio