©  BELGA

Gevangenisstraffen van één tot twee jaar geëist voor vier verdachten rond aanslagen in Parijs

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft het federaal parket gevangenisstraffen van één tot twee jaar gevorderd tegen vier verdachten uit de vrienden- en kennissenkring rond Salah Abdeslam, Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani. Het gaat om Rafik El Hassani, Ayoub Bazarouj, Soufiane El Aroub en Mohamed Rabhioui.

debnBron: BELGA

Rafik El Hassani was de beste vriend van Brahim Abdeslam, de oudere broer van Salah Abdeslam, en werkte in diens café. “Samen bekeken ze vaak propagandavideo’s van Islamitische Staat en El Hassani wist dat Brahim Abdeslam via Skype contact had met Abdelhamid Abaaoud in Syrië”, zei de federaal magistrate. “Toen Brahim Abdeslam in februari 2015 naar Syrië trok, was het de bedoeling dat Rafik El Hassani meeging, maar zijn moeder stak daar een stokje voor.”

Ayoub Bazarouj is de broer van Syrië-strijder Youssef Bazarouj en zorgde ervoor dat zijn broer vanuit Syrië kon blijven communiceren met vrienden in België. “Daarvoor opende hij Facebookaccounts en zorgde hij voor Belgische telefoonnummers, zodat Youssef via WhatsApp kon communicenren”, aldus het federaal parket. “Youssef gebruikte die accounts om mensen te ronselen voor de strijd in Syrië en om onder meer de overtochten van Ahmed Dahmani, Brahim Abdeslam en Mohamed Abrini vanuit Turkije naar Syrië te organiseren.”

Soufiane El Aroub en Mohamed Rabhioui behoorden ook tot dezelfde vriendenkring en waren volgens het federaal parket dus perfect op de hoogte van de radicalisering van de verschillende betrokkenen. “Beiden waren zelf duidelijk ook geradicaliseerd”, klonk het. “Ze stonden in België in nauw contact Ahmed Dahmani, en hielden via Facebook contact met Youssef Bazarouj in Syrië. Toen Ahmed Dahmani na 13 november naar Syrië probeerde te vluchten, hielpen zowel El Aroub als Rabhioui hem om aan een vals Syrisch paspoort te geraken.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER