©  BELGA

Conner Rousseau wil permanente btw-verlaging voor gas en elektriciteit: “Voor eens en voor altijd op 6 procent”

Als het van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau afhangt, wordt de btw op gas en elektriciteit “voor eens en altijd” op 6 procent gezet. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd, aan de vooravond van 1 mei. Rousseau wil met de Vlaamse socialisten ook het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas verlengen zolang het nodig is.

debnBron: BELGA

LEES OOK. Conner Rousseau wil hogere vennootschapsbelasting: “De realiteit is dat het geld in enkele zakken verdwijnt”

Voor de eerste keer sinds hij in november 2019 tot voorzitter van - toen nog - sp.a verkozen werd, kon Rousseau zijn militanten in levenden lijve toespreken in de aanloop naar de Dag van de Arbeid. Anders dan de traditie het wil, speechte de voorman van de socialisten niet in de Vooruit in Gent, maar in het nieuwe partijhoofdkwartier in de Brusselse Keizerslaan.

Rousseau zette uitgebreid de verdiensten van de sociale welvaartsstaat en het werk van de Vooruit-ministers in de federale regering - Frank Vandenbroucke en Meryame Kitir - in de kijker, maar hij blikte ook vooruit. “Er was nog nooit een regering die zoveel heeft geïnvesteerd in de koopkracht van mensen”, zei Rousseau, “maar toch voelen de mensen het bijna niet - omdat de prijzen zo hard blijven stijgen.” Daarom moet er nog meer gebeuren. “Dat is waar 1 mei dit jaar over gaat: de strijd voor méér koopkracht!”, aldus de Vooruit-voorzitter.

Permanente verlaging

Rousseau wil het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas verlengen “zolang het nodig is”. De verlaging van de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent wil hij dan weer permanent maken. “Waarom moet die btw verlaagd blijven? Het is ‘simple comme bonjour’: omdat gas en elektriciteit basis zijn, en geen luxegoed. Wij hebben daar in de regering keihard voor moeten vechten. Terwijl anderen droomden van een btw-verlaging voor paarden, hebben wij de btw verlaagd op energie”, sneerde hij naar Hilde Vautmans (Open Vld).

Op Europees vlak pleit Vooruit voor een bevriezing van de gasprijzen en wil ze meewerken aan de collectieve aankoop van aardgas.

LEES OOK. Open Vld schiet socialistische plannen af: “Linkser dan de communisten”

 ©  BELGA

De automatische indexering van lonen, pensioenen en uitkeringen moet voor Rousseau onverkort behouden blijven. “Blijf met uw poten van onze index!”, waarschuwde hij wie daar anders over denkt. “Ge blijft eraf!” Hij somde ook op dat de federale regering op aandringen van de socialisten de minimumpensioenen, de minimumlonen en de werkbonus verhoogd heeft. “Wij komen echt op voor de werkende mensen.”

De koopkracht kan nog verder beschermd worden door de woekerwinsten van grote bedrijven zwaarder te belasten, vindt Rousseau, een voorstel dat donderdag al door zijn partij gelanceerd werd. “Wij kiezen ervoor om de lasten van de energiecrisis te leggen bij degenen die wél nog marge hebben, die nog vet op de soep hebben.”

“Winsten mogen, zelfs grote winsten mogen”, aldus Rousseau. “Maar alleen als je ook solidair bent met de samenleving waarin je je winsten maakt. Alleen als je met je grote winsten de koopkracht van je werknemers beschermt.”

STANDPUNT. Conner doet het weer

Algemeen secretaris ABVV, Miranda Ulens ©  BELGA

De bescherming van de koopkracht stond ook centraal in de toespraak van algemeen secretaris van het ABVV Miranda Ulens. Ze riep nogmaals op de loonnormwet te hervormen en vroeg, net als Rousseau, om niet aan de index te raken. “Niet aan de indexberekening, niet aan de automatische indexatie van de lonen en niet aan die van de uitkeringen. De index is de beste dam tegen inflatie en stijgende energieprijzen.”

Een verlenging van de sociale tarieven en de permanente btw-verlaging op gas en elektriciteit krijgt ook de steun van het ABVV.

Naar goede gewoonte sloot Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten de toespraken af. Hij vroeg eveneens om de automatische loonindexering te behouden. “Het blijft een investering die loont.”

Vastgoed

Jobs in de regio