© ATV

Ravenhof, met jonge kasteelheer Sander Heyns, wordt magneet voor evenementen in de regio

Stabroek -

Sander Heyns (26) van evenementenbureau Adamant uit Mortsel wordt de komende negen jaar de uitbater van de gelijkvloerse en eerste verdiepingen van het kasteel Ravenhof. Vanaf 2024 vliegt het evenementenkasteel erin.

Erik Vandewalle

Burgemeester Rik Frans (N-VA): “We vinden dat het kasteel onvoldoende wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat voor de gelijkvloerse en de eerste verdieping best een bestemming wordt gezocht in de brede horecasector, met ook oog voor kleinschalige culturele activiteiten. Na een strenge selectieprocedure gaan we in zee met Sander Heyns van Adamant.”

Die kan wel pas in 2024 beginnen, eerst komen er nog grote renovatiewerken aan. Schepen Herman Jongenelen (CD&V): “Momenteel wordt de binnenkant van het kasteel behandeld tegen de boktorkever. Dan komt er nog een nieuw dak op en ook alle buitenschrijnwerkerij wordt vervangen.”

Kasteelheer Sander Heyns aan de voorkant van Ravenhof.

Kasteelheer Sander Heyns aan de voorkant van Ravenhof. © w&f

Sander Heyns: “Het Ravenhof is een toplocatie. Wij zullen vooral organiseren aan de vijverkant van het kasteel. Adamant gaat geen brasserie of restaurant openen, want we willen geen concurrentie met brasserie het Koetshuis. In het kasteel kan je wel komen eten, maar dat kadert dan binnen een evenement. Een trouw- of een communiefeest in het kasteel kan ook. In de binnenruimte naar de eerste etage ligt trouwens een uitermate geschikte dansvloer. We richten ons ook op bedrijven, uit de haven of net over de grens, en op verenigingen en organisaties. We willen er een echte evenementenmagneet voor de regio van maken.”

En er is nog meer: “De kamers boven de huidige cafetaria worden omgevormd tot een ruimte voor coworking. Daarbij mikken we onder meer op ondernemers uit de buurt. Op die manier kan het kasteel een eigen community vormen.”

In het kasteel gaan nu al heel wat evenementen door als Breek de Stilte en de jaarlijkse groepstentoonstelling. Sander Heyns weet dat er acht evenementen moeten kunnen blijven plaatsvinden, maar dat is geen probleem. Het is wel de bedoeling dat alles via Adamant verloopt. “De huur van het kasteel, het personeel dat ter beschikking wordt gesteld en de drank gaan altijd via ons evenementenbureau”, vult Sander Heyns aan.

Nieuwjaarsreceptie op het binnenplein.

Nieuwjaarsreceptie op het binnenplein. © evdw

Nu staat het kasteel leeg en alle verenigingen vonden elders een (tijdelijk) onderdak. “Wanneer die na de renovatie terugkeren, zorgen we voor drankhoekjes of voor consumpties. Het kasteel moet een bruisende plek worden”, benadrukt Sander Heyns nog.

Omdat de concessie alleen betrekking heeft op de gelijkvloerse en eerste verdieping, is het van belang dat Sander Heyns en het gemeentebestuur op een vlotte manier samenwerken. Er hangen wel beperkingen vast aan die concessie. Het Agentschap Bos en Natuur kijkt mee, want het kasteel ligt in een waardevol oud parkbos en daar kan je niet zomaar alles organiseren. Dat weet de jonge kasteelheer, maar dat schrikt hem niet af. Hij is wel blij dat de vijver ook een grote opfrisbeurt krijgt.

Alle verenigingen hebben nu het kasteel verlaten.

Alle verenigingen hebben nu het kasteel verlaten. © rr

Aangeboden door onze partners