Aan dit huis in Boskant in Vosselaar kon een bewoner een van de twee jonge voortvluchtigen in bedwang houden tot de politie er was. 

Aan dit huis in Boskant in Vosselaar kon een bewoner een van de twee jonge voortvluchtigen in bedwang houden tot de politie er was. © Bart Van den Langenbergh

Tieners die na klopjacht op E34 overmeesterd werden, ontkennen woninginbraken

Vosselaar, Wechelderzande, Retie -

Twee Brusselse jongeren die eind oktober 2021 na een klopjacht op de E34 in Vosselaar in de boeien werden geslagen, stonden vrijdag terecht voor twee woninginbraken in Wechelderzande (Lille) en Retie. De auto waarin ze zaten, die bovendien aan 170 kilometer per uur aan het spookrijden was op de E34, was gesignaleerd in de buurt van de inbraken. De twee 19-jarigen ontkenden beiden hun betrokkenheid.

Bart Van den Langenbergh

De politie van de zone Voorkempen ontdekte op zaterdag 23 oktober 2021 tijdens een controle tegen diefstallen aan Rodendijk in Zoersel een auto die geseind stond. De auto stoof met drie inzittenden onmiddellijk weg over de autosnelweg E34 in de richting van Turnhout. Het voertuig was zelfs een tijdje aan snelheden tussen de 170 en 200 kilometer per uur aan het spookrijden. Als bij wonder gebeurden er toen geen ongevallen. De inzittenden lieten hun auto achter in de buurt van de snelwegparking van de E34, aan Boskant in Vosselaar. Ze liepen door de bossen in de richting van de woningen op Boskant. De politie kon daar twee van hen arresteren, nadat bewoner Joël Wilmsen een persoon die naast zijn huis liep in een houdgreep had genomen. De derde inzittende, de eigenlijke bestuurder van de wagen, kon ontkomen.

Juwelen gestolen

De twee opgepakte personen bleken twee 19-jarige jongeren uit Brussel te zijn. Ze zaten na de klopjacht anderhalve maand in voorhechtenis en kregen nadien een enkelband. Het duo, Mohammed D. en Mokhtar E.K., verscheen vrijdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout voor hun betrokkenheid bij twee woninginbraken. De auto waarin ze zaten, was gesignaleerd bij twee woninginbraken, op de Pulsebaan in Wechelderzande en in de buurt van de Provinciebaan in Retie.

In Wechelderzande werd op 16 september 2021 een keukenraam van een huis geforceerd en in Retie vernielden inbrekers op 7 oktober een aluminiumdeur van een woning. In beide gevallen verdwenen er juwelen. “Aan de overzijde van de woning bevond zich een camera die de auto kon registreren”, zei procureur Ellen De Ketelaere in de rechtbank. “ANPR-camera’s hebben dezelfde auto ook geregistreerd in de buurt in Retie en in Wechelderzande. Beide jongeren zijn eerder al in aanraking gekomen met de jeugdrechtbank. Ze ontkennen iets te maken te hebben met die inbraken.” Het parket vorderde toch een effectieve celstraf van achttien maanden en een boete voor Mohammed D. en acht maanden voor E.K. Die laatste stond alleen terecht voor bendevorming.

Geen inbrekersmaterieel

Hun advocaten vroegen de vrijspraak of een straf met uitstel of werkstraf. “Ze waren die avond onderweg in de auto om een vriendin op te gaan halen. De speurders gingen er op voorhand al vanuit dat ze inbraken hadden gepleegd”, pleitte meester Jens Vanhellemont namens E.K. “Mijn cliënt had toen hij werd gefouilleerd enkel zijn gsm-toestel bij, maar zeker geen inbrekersmateriaal.”

De twee jongeren verklaarden vrijdag zelf dat ze die avond in oktober helemaal niet op dievenpad waren, maar wel op weg waren naar een feestje. “Ik had schrik toen we de snelweg tegen de rijrichting opgingen. Ik heb nog geroepen om te stoppen”, vertelde Mokhtar E.K. aan de rechter. Het vonnis volgt op 13 mei.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio