“Elle bekijkt alles altijd heel positief en is heel vrolijk”, zegt mama Nathalie. 

“Elle bekijkt alles altijd heel positief en is heel vrolijk”, zegt mama Nathalie. © Joren De Weerdt

Operatie van 17.000 euro in Griekenland pakt goed uit voor Elle (5): “Haar doorzettingsvermogen is voor ons een voorbeeld”

Kessel -

Voor de vijfjarige Elle is bewegen veel minder evident dan voor haar leeftijdsgenootjes uit de derde kleuterklas. Het moedige meisje uit Kessel (Nijlen) kreeg bij de geboorte een hersenbloeding en draagt daar nog altijd de gevolgen van. Gelukkig heeft een speciale operatie in Griekenland haar een ferm duwtje in de rug gegeven. Met een barbecue hoopt de familie een stuk van de torenhoge kostprijs te recupereren.

Bert Provoost

Bij de geboorte op amper 26 weken kreeg Elle een hersenbloeding. Ze moest aan het leven beginnen met cerebrale parese, ofwel hersenverlamming. “Stappen, spelen, trappen doen, klimmen, enzovoort: het was voor haar allemaal niet zo makkelijk. Haar beentjes willen niet goed mee. De dokters gaven ons ook maar weinig hoop voor de toekomst. Maar Elle zelf bleef vechten en wij hebben met haar mee gevochten. Haar doorzettingsvermogen is voor ons een voorbeeld, ze bekijkt alles altijd heel positief en is heel vrolijk. Zelfs als ze het zoveelste onderzoek of de zoveelste behandeling moet ondergaan”, zegt mama Nathalie Verhaegen (33).

Elle draagt nu nog een rijglaarsje aan één kant, maar dat mag binnenkort ook uit.

Elle draagt nu nog een rijglaarsje aan één kant, maar dat mag binnenkort ook uit. © Joren De Weerdt

Elle probeerde verschillende behandelingen, met wisselend succes. “De therapieën die de dokters voorstelden, brachten weinig beterschap. Enkel de ABR-massagetherapie die we nu al twee jaar doen en die we via andere ouders hebben leren kennen, heeft voor heel wat verbetering gezorgd. Ik hoorde via lotgenoten ook over een operatie die enkel in de Verenigde Staten en Griekenland uitgevoerd wordt en die voor resultaat zorgt. Simpel gezegd maken ze met een laserpen kleine gaatjes in de bindweefsellagen waardoor het bindweefsel meer ruimte krijgt. Zo staan de spieren minder gespannen en kunnen de kinderen beter bewegen. We hebben beslist om het erop te wagen en haar alle kansen te geven. Vorige maand zijn we naar Griekenland getrokken.”

Mooie vooruitgang

En het werkte. “We zijn nu nog maar een paar weken verder en het is de beste beslissing die we ooit genomen hebben”, zegt Nathalie. “Haar vooruitgang is al heel mooi. Elle stapt veel stabieler, ze valt veel minder. Ze kon bijvoorbeeld absoluut niet zijwaarts of achterwaarts stappen en dat kan ze nu perfect. Ze stapte ook op haar tippen, maar nu stapt ze gewoon. Haar rechtervoet staat nu ook mooi recht”, somt de mama op.

Het meisje merkt ook zelf dat ze een reuzensprong voorwaarts heeft gemaakt. “Ze zegt zelf dat haar benen veel soepeler aanvoelen. Op school zeggen ze ook dat ze helemaal is opengebloeid. Ze straalt, ze heeft meer vertrouwen. Ze kan meer kind zijn dan ooit. Natuurlijk zijn de gevolgen van de hersenbloeding niet helemaal weg en moet ze nog therapieën blijven volgen, maar ze zal alles kunnen doen wat een ander kind kan.”

“De familie heeft de operatie voorgeschoten en dat willen we graag snel terugbetalen”, klinkt het. 

“De familie heeft de operatie voorgeschoten en dat willen we graag snel terugbetalen”, klinkt het. ©  Joren De Weerdt

Hoop

De kostprijs voor de operatie in Griekenland lag met 17.000 euro wel bijzonder hoog. Ze moet ook een ABR-massagetherapie uit eigen zak betalen, goed voor 6.000 euro per jaar. “Jammer dat het ziekenfonds niet tussenkomt, ondanks het feit dat het de kinderen heel goed voorthelpt. Hopelijk verandert dat nog. En ik wil hierbij ook het signaal geven aan andere ouders dat er misschien toch nog oplossingen zijn, dat er misschien toch hoop is op beterschap.”

Eerder organiseerde Nathalie al een snoepverkoop, nu is er ook een barbecue. “De familie heeft de operatie voorgeschoten en dat willen we graag snel terugbetalen”, zegt ze.

De eetdag vindt plaats op Pinkstermaandag 6 juni in basisschool Bisterveld in de Nieuwstraat in Kessel.

Inschrijven kan via www.powertorunformydreamelle.be.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio