© Belga Image

DISCUSSIE. Vooruit is voorstander van de rijkentaks. Wat vind jij van dit voorstel?

Partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) lanceert een ‘koopkrachtbijdrage’ voor de bedrijven met de hoogste winstmarges. Zijn Waalse evenknie Paul Magnette (PS) wil dan weer de 1% rijksten zwaarder belasten. Daarmee staat de ‘rijkentaks’ opnieuw in het centrum van de aandacht.

hh

LEES OOK. Rijkentaks niet voor meteen: socialistische eisen vallen op koude steen bij rest van regering

Ieder jaar keert het fenomeen terug: 1 mei, de Dag van de Arbeid, komt eraan, en politici van socialistische signatuur leggen met veel bombarie hun sociale eisen op tafel. Dit jaar staan die uiteraard in het teken van de torenhoge energiefacturen en het verlies aan koopkracht. Maar zowel Vooruit als PS erkennen dat er al heel veel is gebeurd om de facturen voor de burger te verlichten. Btw-verlagingen op gas en elektriciteit, een verwarmingspremie, het uitgebreid sociaal tarief: de overheid heeft al miljarden uitgegeven.

De socialisten willen al die maatregelen het liefst betonneren, maar dat kost uiteraard geld. Geld dat, gezien onze belabberde begroting, niet meteen voorhanden is. Daarom stelt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een nieuwe bron van inkomsten voor. Hij wil 1 miljard ophalen bij bedrijven die heel grote winsten maken. Concreet zouden de overwinsten van die bedrijven aan 35% belast worden in plaats van het normale tarief van 25%. De bedrijven die geen abnormaal hoge winsten maakten, blijven uit het vizier. “Op die manier verleggen we een deel van de oorlogsfactuur naar zij die de buffers hebben om die op te vangen”, zegt Rousseau.

LEES OOK. Heel Vivaldi wil rijkentaks, behalve de liberalen: dit is hoe verschillende partijen nieuwe maatregel willen invullen

Aan de andere kant van de taalgrens ongeveer dezelfde redenering. Alleen legt PS-voorzitter Paul Magnette geen overwinstbelasting op tafel, maar kijkt hij gewoon naar de grootste vermogens. Wie meer dan 1 miljoen bezit zou volgens hem 1% extra belast moeten worden. Die taks zou 3 miljard opleveren, die moet terugvloeien naar de laagste inkomens. Verder valt ook te verwachten dat PS dit weekend nog eens het voorstel op tafel legt om een sociaal energietarief voor de middenklasse in het leven te roepen.

Wat vind jij van dit voorstel rijkentaks?

Vastgoed

Jobs in de regio