Zilveren medaillewinnares Vera Moens in haar goudkleurige dobok tussen haar jonge poulains van Chung Gun in Wommelgem en echtgenoot Louis Michez. 

Zilveren medaillewinnares Vera Moens in haar goudkleurige dobok tussen haar jonge poulains van Chung Gun in Wommelgem en echtgenoot Louis Michez. © JAA

Vera Moens (61) behaalt zilver op WK taekwondo in Zuid-Korea: “In het echte leven nog maar één keer een belager uitgeschakeld”

Wommelgem/Zuid-Korea -

Vera Moens werd door de jongste leden van taekwondoclub Chun Gun deze week op applaus en knuffels onthaald. De prestatie van hun lesgeefster op het voorbije WK stijlfiguren in het Zuid-Koreaanse Goyang was dan ook niet min. Vera behaalde een zilveren medaille. “Ik denk nog niet aan stoppen”, aldus de topfitte senior.

Jan Auman

Het gaat goed met Chun Gun, dat met 86 leden één van de meest bloeiende verenigingen van Wommelgem is. “Zo’n uurtje focussen op de zorgvuldig beschreven bewegingen is heilzaam”, weet Vera. “Het is goed voor je zelfvertrouwen en je lichaamscoördinatie. Maar ook je geest ondervindt er de positieve gevolgen van. Hier zitten niet toevallig verschillende kinderen met ADHD of autisme. Ze komen op aanraden van hun artsen. Ouders getuigen dat het concentratievermogen van de jongens en meisjes toeneemt na enkele weken meetrainen.”

Vera traint nog bijna elke dag ook zelf. Naast de typische trappen en slagen eigen aan taekwondo, zit ze daarnaast nog geregeld in de fitness om soepel en sterk te blijven. De Wommelgemse sportvrouw van het jaar raakte in de ban van taekwondo toen ze in 1979 haar latere echtgenoot Louis Michez op de jaarmarkt van Borsbeek een demonstratie zag geven. Ze werd één van de eerste leden van de club Chun Gun die intussen 45 jaar bestaat.

Poomsae

“We doen hier ook aan kampen - sparring zoals wij zeggen- maar onze specialiteit is poomsae”, vertelt Vera. “Dat is eigenlijk een schijngevecht. Een verzameling van een aantal specifieke trappen, hand- en voettechnieken die in een bepaalde volgorde en in verschillende richtingen uitgevoerd dienen te worden.”

Vera Moens is een laatbloeier en topper in de Aziatische sport. Een eerste hoogtepunt als atlete bereikte ze twaalf jaar geleden met een bronzen medaille in het Russische Vladivostok. Daarnaast is Vera een gerespecteerd scheidsrechter in de sport, die over de hele wereld beoefend wordt.

Vera Moens op het erepodium in Goyang Zuid-Korea.

Vera Moens op het erepodium in Goyang Zuid-Korea. © RR

Zuid-Korea

De Belgische delegatie die zopas deelnam aan het WK taekwondo stijlfiguren in Zuid-Korea bestond uit drie vrouwen. De jongere Gabriella Meyvis (13) uit Duffel, Axelle Bonnez (20) uit Diest en Vera Moens uit Wommelgem dus. De deelnemers kwamen uit 62 landen. De 61-jarige Wommelgemse kwam uit tegen generatiegenoten. Ze versloeg onder meer een taekwondoka uit Chinees Taipei en Canada om slechts in de finale het onderspit te delven tegen een straffe madame uit de Verenigde Staten.

“Het was ongelofelijk om met de Belgisch vlag rondom mij het podium te mogen betreden”, houdt Vera prachtige herinneringen over aan die lange reis naar Zuid-Korea. Ze denkt er nog niet aan om te stoppen, al voelt ze aan haar bekken en knieën dat ook zij ouder wordt.

Overigens heeft Vera de aangeleerde technieken van de Koreaanse verdedigingssport nog maar één keer in het echte leven moeten gebruiken. “We waren met vakantie in Turkije toen ik plots langs achter benaderd werd door een kerel die uit was op mijn handtas. In een reflex heb ik hem eerst een elleboogstoot net onder het borstbeen gegeven, gevolgd door een achterwaartse trap. Hij vloog meters achteruit. We hebben hem niet meer teruggezien.” (lacht) (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio