Naar dit voorbeeld werd ‘Gloria’ gerestaureerd. 

Naar dit voorbeeld werd ‘Gloria’ gerestaureerd. © AF

‘Gloria’ komt naar huis, maar ze zal wat later zijn.

Meerhout -

Het nieuwe schoolgebouw van GBS De Duizendpoot is geopend, maar op de gerestaureerde muurschilderingen die in het oud schoolgebouw gevonden werden, is het nog even wachten.

Annelies Frederickx

“Gloria komt naar huis, maar ze zal wat later zijn”, laat An Breyne, senior conservator/restaurator van Patrimoon weten. Het Geelse studiebureau historisch erfgoed ontfermt zich sinds augustus 2020 over de muurschilderingen, die tijdens de afbraak van het oude schoolgebouw van De Duizendpoot werden ontdekt. Tijdens de bevrijding in 1944 waren ze door een Engelse soldaat op de klasmuren geschilderd. Sinds de recuperatie worden twee taferelen, namelijk Gloria en D-Day gerestaureerd.

Op 26 oktober brachten de leerlingen van GBS De Duizendpoot een bezoek aan het restauratieatelier, waar An Breyne hen ‘Gloria’ toonde.

Op 26 oktober brachten de leerlingen van GBS De Duizendpoot een bezoek aan het restauratieatelier, waar An Breyne hen ‘Gloria’ toonde. © AF

“Er doken onverwachte problemen op, waardoor de terugkeerdatum van juni 2022 wellicht wordt opgeschoven naar september”, weet An Breyne. “De restauratie zelf is voorspoedig verlopen, maar nu zitten we in een precaire fase namelijk het kantelen van het tafereel en de plaatsing in een metalen frame. Het is namelijk de bedoeling, dat het gerestaureerde werk een mobiel tafereel wordt. Het ontwerp van dat metalen frame nam meer dan een jaar in beslag en anderzijds worden we nu geconfronteerd met uitzonderlijke kosten. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van aluminium de hoogte ingeschoten. Deze factoren zorgen ervoor, dat we de vooropgestelde datum van juni wellicht niet zullen halen. Gloria zal wel in september terugkeren naar Meerhout.”

 

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio