Onder meer Rowena (16) maakte een rit met een zware vrachtwagen, onder begeleiding van een instructeur.  © JAA

Zestienjarigen maken ritje met truck: beroepenrally laat scholieren écht kennismaken met transportjobs

Wijnegem/Antwerpen -

Tweehonderd zestienjarigen kropen deze week achter het stuur van een zware vrachtwagen, maakten vrolijk ritjes en kregen er nog applaus voor ook. De try-out kaderde in ‘On the move’, de beroepenrally van Het Beroepenhuis. “Onbekend maak onbemind en dat geldt zeker voor de vele beroepen in onze haven. Goed dat scholieren van verschillende richtingen hier nu van proeven”, aldus schepen Jinnih Beels (Vooruit), Antwerps schepen voor Jeugd en Onderwijs.

Jan Auman

Beels werd door haar chauffeur met een gewone personenwagen naar buurgemeente Wijnegem gevoerd, waar de beroepenrally op initiatief van de sectorfederaties transport, logistiek en binnenvaart plaatsvond. Dat gebeurde op de terreinen van het grote internationale transportbedrijf Corneel Geerts.

De schepen testte er zelf ook haar vaardigheden om in de haven aan de slag te kunnen gaan. Ze deed mee aan een quiz over brandstoffen, mikte een dik touw van een binnenschip precies over een meerpaal, zette een virtual reality-bril op om te beseffen hoe het er op een binnenschip aan toe gaat en slaagde er in om een veertigtonner en grote autobus zonder zichtbare schade in beweging te krijgen.

“Dat is wel wat anders dan een combi”, zweette de schepen achteraf, refererend aan haar loopbaan bij de politie. Om vervolgens haar waardering voor de rally in de verf te zetten. “Goed dat ook heel wat scholen van het stedelijk onderwijs de kans grijpen om hieraan deel te nemen. En niet alleen de vierdejaars uit het beroeps- en technisch onderwijs, maar ook die uit het algemeen secundair. Weinigen oefenen later het beroep uit waarvoor ze studeren. Je blik tijdig verruimen kan nog van pas komen.”

Schepen Jinnih Beels kroop zelf achter het stuur van een autocar om een rit te maken. © JAA

Binnenschip

Het Koninklijk Atheneum van Brasschaat is één van de scholen die haar vierdejaars de rally liet afleggen. Jonas Wyers (16) heeft een oom die vroeger een binnenschip had. “Ik overweeg nu zelf om in zijn voetsporen te treden. Al ging het rijden met zo’n truck me ook wel af. Ik heb geen nkele kegel geraakt”, aldus Jonas.

Rowena Melis (16) reed een al even vlekkeloos parcours, maar heeft de conclusie getrokken dat het leven in een stuurcabine niks voor haar is. “Ik werd er eerlijk gezegd een beetje misselijk in. Ik schrijf en lees graag. Doe mij voorlopig maar het beroep van journalist. Mocht dat ik ook nog kunnen combineren met reizen, zou dat helemaal fijn zijn. Later opteer ik alvast voor de opleiding Toerisme.”

Deze meisjes proberen een schaalmodel van een duwvaartkonvooi zo te laden dat hij onder de brug kan. © JAA

Duaal leren

Gastheer Sven Geerts, CEO van Transportgroep Corneel Geerts, vindt het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium jobs in de transportsector leren kennen. “Ook in ons bedrijf speelt kwaliteit ene belangrijke rol. Een goede opleiding hoort daarbij. Mede daardoor hebben wij, en dat is atypisch voor onze sector, momenteel maar drie vacatures voor chauffeur lopen. Doordat wij onze organisatie openstellen voor duaal leren, konden recent ook drie jongeren doorgroeien naar een vaste job op onze dispatchafdeling op kantoor.” (jaa)

Jonas heeft talent voor de binnenvaart, zo bleek toch uit deze feilloze worp met een aanmeertouw. © JAA

Schepen Beels bij enkele andere gelegenheidschauffeurs zwaar vervoer: Rowena Melis, Ayten Vargas Vargas, en Metehan Selaniklioylu, allemala van KTA Brasschaat. © JAA

Hoe het op een binnenschip aan toe gaan, konden de deelnemers ervaren door een VR-bril op te zetten. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners