450 ton papier en karton vat vuur op industriepark in Wijnegem: rookhinder zal nog enige tijd aanhouden

Wijnegem -

Zo’n 450 ton oud papier en karton heeft donderdagmiddag vuur gevat bij een afvalverwerkend bedrijf in Wijnegem. De brandweer kwam massaal ter plaatse, maar heeft vermoedelijk nog uren werk om het smeulende vuur in de papierstapel helemaal te blussen.

jtp

De brand bij container- en recyclagebedrijf Bruco, op het industriepark Venhof in Wijnegem, brak iets voor 14 uur uit. Een stapel van om en bij de 450 ton oud papier vatte om een nog onduidelijke reden vuur. De hevige brand ging gepaard met een grote rookpluim die tot ver zichtbaar was. Gelukkig raakte niemand gewond.

Brandweer Zone Antwerpen kwam massaal ter plaatse en de operationele coördinatiefase van het rampenplan werd afgekondigd om de hulpverlening zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De Civiele Bescherming kwam in bijstand en zette onder meer bulldozers in en gebruikte een drone om de situatie in beeld te krijgen. Om de brand onder controle te krijgen pompte de brandweer onder meer water uit het nabijgelegen Albertkanaal op.

“Na enige tijd kon de brand omschreven worden. “Dat betekent dat de brand niet meer kan uitbreiden naar andere gebouwen in de buurt”, legt woordvoerder Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen uit. De brandweer heeft wel nog enkele uren werk om de papiermassa helemaal geblust te krijgen. Daarvoor wordt de stapel deel per deel uit elkaar getrokken.

Omdat brandend papier altijd veel rook met zich meebrengt en er weinig wind staat, blijft de rook lokaal hangen over de buurt. “Rook is altijd schadelijk. We roepen dan ook iedereen op om uit de rook te blijven. Sluit alle ramen en deuren en blijf binnen”, verduidelijkt Geens nog.

 

 ©  Koen Fasseur

 

 © Brandweer Zone Antwerpen

 

 ©  Koen Fasseur

 

 ©  Koen Fasseur

 

 ©  Koen Fasseur

 

 ©  Koen Fasseur

 

 ©  Koen Fasseur

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio