Arac koos bewust voor een zachtere baan met een toplaag van EPDM-rubber. “Beter voor de spieren en gewrichten van onze atleten”, zegt de clubvoorzitter. 

Arac koos bewust voor een zachtere baan met een toplaag van EPDM-rubber. “Beter voor de spieren en gewrichten van onze atleten”, zegt de clubvoorzitter. © EMA

Arac opent atletiekpiste van topniveau: “Mede dankzij succes van Nafi Thiam en broers Borlée”

ARENDONK -

Ken je de atletiekpiste van Sport Vlaanderen, een prachtige baan met alles erop en eraan, in Herentals? Welnu: Arendonk, een dorp van amper 13.500 inwoners, heeft voortaan een evenwaardige piste: splinternieuw, gebouwd met de allerbeste materialen en compleet uitgerust voor alle atletiekdisciplines behalve hamerslingeren.

Eddy Meulemans

Hans Van Alphen en Elfje Willemsen, twee ex-Olympische helden in de tienkamp en het bobsleeën, komen vrijdagavond naar Arendonk om de nieuwe atletiekpiste van de Arendonkse Atletiekclub (Arac) in sportpark Heikant feestelijk te openen. Allebei groeiden ze op in buurgemeente Ravels en waren ze als jeugdatleten lid van de club. “Bij Arac hebben Hans en Elfje hun sport geleerd. Hier is hun carrière begonnen. En daar zijn ze ons vandaag nog altijd dankbaar voor”, zegt voorzitter Mike Janssen (47) van Arac.

Arac-voorzitter Mike Janssen: “Wij hebben intussen al 350 leden en dat aantal neemt nog elk jaar toe. Atletiek zit in de lift.”

Arac-voorzitter Mike Janssen: “Wij hebben intussen al 350 leden en dat aantal neemt nog elk jaar toe. Atletiek zit in de lift.” © EMA

Atletiek zit in de lift

Dat Arendonk vandaag een piste heeft die minstens de evenknie is van die van Herentals, Turnhout, Geel of Mol, heeft het te danken aan de jarenlange goede werking van de lokale atletiekclub. “Wij werken met professionele trainers, maar genieten ook mee van het internationale succes van Nafi Thiam en de broers Borlée”, bekent Mike. “Zij zijn de helden van onze jeugd. Onze club telt intussen al 350 leden en dat aantal neemt nog elk jaar toe. Atletiek zit in de lift.”

Het niveau van de nieuwe piste in sportpark Heikant in Arendonk bevindt zich volgens de clubvoorzitter net onder dat van de Olympische pistes. “Zo hebben we bewust gekozen voor een zachtere baan met een toplaag van EPDM-rubber”, zegt hij. “Deze minder harde ondergrond is misschien een tikkeltje minder snel, maar is beter voor de spieren en gewrichten van onze atleten.”

De nieuwe accommodatie van Arac bevat zes loopbanen, acht spurtstroken, een steeple chase-bak en geïntegreerde standen voor polsstokspringen, verspringen, hoogspringen, discuswerpen en speerwerpen. “Alleen hamerslingeren is niet mogelijk omdat de kogels bij het neerkomen te veel schade toebrengen aan het terrein”, zegt Mike. Naast de piste bevindt zich nog een verhoogde berm. Deze doet dienst als natuurlijke staantribune voor het publiek, maar kan ook gebruikt worden voor kracht- en intervaltrainingen.

Toegang met tijdelijke badge

Ook inwoners van Arendonk die geen lid zijn van de club, kunnen de piste gratis betreden met een tijdelijke badge op voorwaarde dat ze zich vooraf registreren via de website www.atletiek-arac.be en propere sportschoenen dragen. Niet-leden kunnen er wekelijks terecht op vijf vastgelegde dagdelen: op dinsdag, vrijdag en zondag in de voormiddag van 9u tot 12u, maandagmiddag van 13u tot 16u en woensdagavond van 18u tot 21u.

Het nieuwe juweeltje van de regionale atletiek in Arendonk heeft maar liefst 800.000 euro gekost. Het gemeentebestuur van Arendonk sponsorde 320.000 euro. Sport Vlaanderen stak een subsidie van 200.000 euro toe. De rest werd gefinancierd via crowdfunding, lokale sponsors en eigen middelen.

De nieuwe piste in Arendonk bevat zes banen en acht spurtstroken.

De nieuwe piste in Arendonk bevat zes banen en acht spurtstroken. © EMA

Ook vanuit de lucht ziet de nieuwe atletiekpiste in sportpark Heikant er prachtig uit. De foto werd genomen met een drone. 

Ook vanuit de lucht ziet de nieuwe atletiekpiste in sportpark Heikant er prachtig uit. De foto werd genomen met een drone. © RR

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio