Het betrokken perceel met de oude hoeve ligt helemaal achteraan vlakbij de waterwinning en het Albertkanaal. 

Het betrokken perceel met de oude hoeve ligt helemaal achteraan vlakbij de waterwinning en het Albertkanaal. ©  kma

Oud-burgemeester Lode Hofmans

“Bouwgrond splitsen en volbouwen in watergevoelig gebied zou ik niet toestaan”

Oelegem -

“Als jullie dat goedkeuren wordt de doos van Pandora geopend”, waarschuwde onafhankelijk gemeenteraadslid Lode Hofmans de meerderheid op de jongste gemeenteraad over een nieuwe kleine verkaveling in de Bredabaan in Oelegem. Volgens hem is het niet verstandig om daar halfopen bebouwingen toe te staan op een perceel waar nu één hoeve staat. “Die wijk wordt gekenmerkt door open bebouwingen en het gebied is watergevoelig.”

Kristin Matthyssen

Op de gemeenteraad werd gestemd over de splitsing van de grond in zes bouwgronden, maar nog niet over de bouwvergunning. Die komt later nog op de gemeenteraad. “Wij zullen dan rekening houden met uw opmerkingen”, antwoordde burgemeester Johan De Ryck (N-VA).

Onafhankelijk raadslid Lode Hofmans had liever dat het agendapunt uitgesteld werd en het college en burgemeester eens ter plaatse gingen. “Dat is daar watergevoelig, donkerblauw gebied. Er ligt daar zelfs een vijver. Er staat nu al dat de grond niet opgehoogd mag worden. De Vlaamse overheid raadt af om dit soort percelen vol te bouwen, en dat is wat er nu gaat gebeuren. Als jullie deze grondsplitsing goedkeuren, creëren jullie al verwachtingen bij de eigenaar.”

Het betrokken perceel met de oude hoeve ligt helemaal achteraan tegen de waterwinning. 

Het betrokken perceel met de oude hoeve ligt helemaal achteraan tegen de waterwinning. ©  kma

De bouwzone ligt in woongebied. Achteraan het bestaand perceel wordt ca. 604 m² overgehouden om een gemeenschappelijk zwembad op te bouwen.

De goedkeuring van de gratis grondafstand werd ondanks de vraag tot uitstel van Hofmans goedgekeurd. Volgens de oud-burgemeester is de kans nu groot dat ook anderen uit die wijk hun grond later gaan willen splitsen voor halfopen bebouwingen.

Burgemeester De Ryck (N-VA) relativeerde dit. Hij wees erop dat de verkaveling eigenlijk in maart 2020 al zonder opmerkingen was goedgekeurd in de gemeenteraad en dat de aanvraag de watertoets doorstond. De grondsplitsing en grondafstand werd goedgekeurd met dertien stemmen voor, drie onthoudingen en zeven tegenstemmen.

De Bredabaan wordt gekenmerkt door vrijstaande bebouwingen. 

De Bredabaan wordt gekenmerkt door vrijstaande bebouwingen. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio