Laura Swannet zit in de week op kot in Leuven. De stap naar TDL was dan ook snel gezet. “Het is handig dat alles zo dichtbij is.” 

Laura Swannet zit in de week op kot in Leuven. De stap naar TDL was dan ook snel gezet. “Het is handig dat alles zo dichtbij is.” © Vel

Laura Swannet start zondag met podiumambities aan BK Triatlon: “Nieuw seizoen, nieuwe club, nieuwe Laura”

Met het BK ploegentriatlon in Doornik wordt zondag het Belgische triatlonseizoen definitief op gang geschoten. Laura Swannet verschijnt er aan de start met en voor haar nieuwe club, Triatlon Duatlon Leuven. De triatlete koestert samen met haar nieuwe ploegmaats mooie ambities.

Marc Kempen

“In het tussenseizoen verhuisde ik van Atriac naar Triatlon Duatlon Leuven (TDL)”, vertelt de 22-jarige Swannet. “Ik deed dat uit eigen initiatief, maar vermoed dat het anders ook tot een afscheid van Atriac zou gekomen zijn. Atriac koos ervoor om het over een andere boeg te gooien, zodat er veel zou veranderen. Ook enkele trainers werden aan de kant gezet. Veel atleten trokken hun conclusies. Ik vermoed dat ongeveer tachtig procent van de atleten naar een andere club is getrokken.”

Voor de studente kinesitherapie aan de universiteit van Leuven was de keuze best snel gemaakt.

“Het is inderdaad handig dat alles zo dichtbij is. Dat speelde mee, maar ik had ook al een goed contact met mijn nieuwe trainer, die ik kende van de topsportschool. Pas op, voor mij zijn er echt wel wat dingen veranderd. Bij Atriac deed ik alleen de zwemtraining in groep. Nu sluit ik ook voor de helft van de fiets- en looptrainingen aan bij mijn ploegmaats. Nieuw seizoen, nieuwe club, nieuwe Laura, zoiets dus.”

Nieuwe Laura, want ook de aanpak van trainen heeft Swannet aangepast.

“Met mijn trainer sla ik een nieuwe weg in. Ik ga anders trainen en op korte termijn zou het misschien zelfs een beetje minder kunnen gaan, maar het is de bedoeling dat ik er op lange termijn beter van word. Het doet gewoon deugd dat de mensen rondom mij in mij geloven en mij de prikkel geven om me verder toe te leggen op triatlon. Vorig seizoen brak ik mijn pink, kon ik lang niet in actie komen en overwoog ik om voor duatlon te kiezen. Nu is alles anders, mijn batterijen zijn weer helemaal opgeladen.”

Tactisch voordeel

Swannet kan dan ook niet wachten om zondag in Doornik voor het eerst het shirt van haar nieuwe club te verdedigen. “Ik denk dat we met TDL ver kunnen geraken. Atriac heeft geen team meer. De andere clubs kan ik moeilijk beoordelen, maar zelf staan we stevig. Bij de vrouwen bestaan de ploegen uit vijf starters, van wie er drie samen de finish moeten halen. Je moet bij elkaar in de buurt blijven om een sprinttriatlon af te werken. Drie van mijn ploegmaats zaten in het verleden al in mijn team. Dat is toch een belangrijk voordeel, want tactiek is heel belangrijk. Wie leidt bij het zwemmen? Of wie rijdt zich leeg op de fiets, maar mag afhaken voor het lopen? Ik ben heel erg benieuwd hoe ver we kunnen geraken. Ik mik op het podium.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio