Johan Derksen komt niet af met excuses, maar zwakt verhaal af: “Ik zette de kaars gewoon rechtop tussen haar benen”

Johan Derksen vindt dat hij met zijn verhaal niets mis heeft gedaan en puur een context wilde schetsen van de jaren zeventig. Hij zwakte ook zijn eerdere verklaring over een penetratie met een kaars af. Hij zou de kaars niet in de vagina van een jonge vrouw hebben geplaatst, maar tussen haar benen. Dat zegt hij woensdagavond in Vandaag Inside op de Nederlandse zender SBS6. Excuses volgden er niet. Hij verklaarde dat hij zich daags tevoren juist “kwetsbaar opstelde”.

Bron: De Telegraaf

Derksen kwam onder vuur te liggen nadat hij in de uitzending van dinsdagavond vertelde hoe hij als 22-jarige een bewusteloze vrouw met een kaars tussen de benen stak. Woensdagavond legt hij uit dat hij de vrouw niet gepenetreerd heeft met de kaars, maar de kaars gewoon rechtop tussen haar benen had gezet.

“Het was zo’n hele grote duizendurenkaars. Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen we weggingen, stond die kaars loodrecht de lucht in”, verklaarde Derksen woensdag in Vandaag Inside. Dinsdag had hij nog gezegd dat hij de kaars “erin gestopt” had.

LEES OOK. Ex-voetballer Johan Derksen onder vuur nadat hij verkrachting bekent op tv en het “jeugdzonde” noemt

Derksen vertelde het verhaal dinsdagavond in reactie op een recente beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het gedrag van SBS6-collega Johnny de Mol. Die zou in het verleden iemand hebben gedrogeerd en misbruikt. De Mol ontkent, maar legde wel zijn werkzaamheden voor de zender neer.

LEES OOK. Johnny de Mol stopt als presentator na beschuldiging van seksueel misbruik

Woensdag eerder op de dag zei Derksen al geen excuses aan te bieden voor zijn ‘bekentenis’. “Ik neem er geen woord van terug.” Derksen zegt dat hij met het verhaal wilde duidelijk maken “dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen”. Talpa liet weten het als een ’ernstige zaak’ te beschouwen en zo snel mogelijk met Derksen in gesprek te willen.

Boze reacties

Presentator Wilfred Genee begon de uitzending van woensdagavond met boze reacties op het verhaal en liet toen een herhaling van het gewraakte fragment zien. Yesim Candan, columnist van RTL Nieuws, wordt als eerste gevraagd naar haar mening en die geeft aan dat het in haar ogen te ver gaat. “Het ging van kwaad tot erger. We moeten het niet bagatelliseren, ook al is in het in 1930 of 2 gebeurd, het maakt niet uit. Heel veel mannen zien hem toch als een rolmodel. (...) Het kan gewoon niet dat er om gelachen wordt, want seksueel misbruik is heel groot. Jaarlijks honderdduizend vrouwen en 1 op 8 vrouwen wordt gewoon verkracht in Nederland. We moeten er geen grappen over maken. Dat is gewoon not done.”

LEES OOK. En plots vertelt voetbalanalist Johan Derksen openlijk op tv dat hij vrouw heeft verkracht: kan hij nog vervolgd worden?

Kwetsbaar opgesteld

Derksen laat weten dat de ‘mensen van zijn generatie’ een ‘losbandige periode’ hebben meegemaakt. “Dus in de context van wat er nu gebeurt hoe er nu op gereageerd wordt, heb ik willen stellen hoe dat in de zeventiger jaren ging. Ik vind het een beetje laf als ik zelf mijn hand in eigen boezem steek, dat ik zo’n Johnny aan de hoogste boom hang.” Derksen reageerde dinsdag met zijn verhaal op de nieuwe beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Johnny de Mol.

Derksen meende dat hij zich juist kwetsbaar opstelde. “Ik heb geen enkele aanleiding om mijn excuses aan te bieden.” Vaste praatgast René van der Gijp reageerde woensdagavond met de opmerking dat hij Derksen zijn verhaal niet geloofde. “Ik vertel verhalen en daar is maar de helft van waar. De andere helft heb ik erbij verzonnen. We hebben allemaal wel eens wat gedaan. Dat is wat hij (Derksen, red.) heeft willen zeggen.”

Eerder op de avond liet cabaretier Steven Brunswijk ook al weten dat hij aannam dat het verhaal van Derksen niet echt gebeurd was.

Advocaat Sébas Diekstra noemt de nadere uitleg van Derksen alvast ongeloofwaardig. Diekstra vertegenwoordigt een aantal slachtoffers van The Voice of Holland. “Dit komt alles behalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden”, zegt hij.

Vastgoed

Jobs in de regio