Organisatrices Ilse De Vis (derde van links) en San Schueremans (vierde van links) samen met een deel van de ondernemers. © Patrick De Roo

Veertien vrouwen stellen ambacht tentoon tijdens Open House Antwerp: “Elkaars business versterken, dat is waar het om draait”

Antwerpen -

Van keramiek tot natuurlijke skincare, San Schueremans en Ilse De Vis geven het een platform tijdens Open House Antwerp. Dit weekend kan je daar het werk van veertien vrouwelijke ondernemers onder eenzelfde dak terugvinden in de Kleine Pieter Potstraat. Naast de overdekte ambachtenmarkt biedt het duo ook workshops en degustaties aan. “Er wordt vaak de indruk gegeven dat alleen mannen ondernemen, daarom verdienen vrouwen het om meer in the picture te staan”, meent Ilse.

Tess Jacobs

Het duo heeft een duidelijk doel voor ogen: de authentieke bedrijven van vrouwelijke ondernemers naar een hoger niveau tillen. San Schueremans en Ilse De Vis vormen de creatieve geesten achter Art by San en Wild Moon. Kunstenares San maakt minimalistische 3D-werken met Japanse invloeden en Ilse besteedt, naast haar carrière als presentatrice bij Kanaal Z, vele uren achter haar draaischijf waarop ze met de hand keramieken servies maakt. “San wilde graag haar kunst tentoonstellen maar wist op haar eentje niet goed waar te beginnen”, vertelt Ilse. “Ze vroeg me of ik het zag zitten om mee te werken. Daaruit groeide het idee om vier andere vrouwen uit te nodigen en samen een evenement op poten te zetten.”

Stukken keramiek van Ilse De Vis (Wild Moon) zijn dit weekend te bewonderen tijdens Open House. © Patrick De Roo 

Dat plan barstte al snel uit zijn voegen. “Nu slaan we met zestien ondernemers de handen in elkaar. Veertien vrouwen stellen hun ambacht tentoon en twee mannen voorzien de bezoekers van lekker eten.” Dat het om zo veel vrouwen gaat, is geen toevalligheid. “Er wordt vaak de indruk gegeven dat alleen mannen ondernemen. Vrouwen verdienen het om meer in the picture te staan.” Met het evenement willen de twee vrouwen hun collega’s vooral een extra duwtje in de rug geven. “Achteraf bekeken hebben we er veel meer energie en werk ingestoken dan voorzien. Maar we versterken elkaars onderneming, dat is waar het om draait.”

Met Art by San creëert San Schueremans abstracte kunst met Japanse invloeden. © VONK Foto 

Veertien creatieve ambachten

Dit weekend palmen ze samen met twaalf andere vrouwen een charmant pand van LoftIt in het centrum van de stad in, om daar hun ambacht in de kijker te zetten. Floriste Charlotte van Hello Honey brengt haar romantische boeketten mee, Sqón komt met natuurlijke badkamerproducten aandraven en Deborah van Maison Marion verhuist voor de gelegenheid haar abstracte schilderijen vanuit haar achtertuin in Weerde naar de Open House.

De natuurlijke badkamerproducten van Sqón. © Patrick De Roo

The House of Moringa zet de gelijknamige groene bladen in de kijker. Een product dat aan matcha doet denken, maar volgens Ilse nog veel meer in zijn mars heeft. “Mijn televisieprogramma De Keukentafel draait rond duurzaamheid en gezondheid en ook San is actief met die thema’s bezig. Moringa is een enorm interessant product dat vijftien keer meer ijzer bevat dan spinazie. Ik had er nog nooit van gehoord, tot ik The House of Moringa tegenkwam op Instagram. Intussen is Valerie een goede vriendin en is ze met veel plezier mee in ons project gestapt.”

Workshops en snacks

Dietrich, beter bekend als de Antwerpse Smiling Barista zal de helft van het mannelijk aandeel vertegenwoordigen door koffie zetten. Big Green Egg voorziet bezoekers van lekkere snacks op de grill. Thera van Février stalt haar handgemaakte kimono’s uit en de zussen Kourkouliotis tonen met het label Suitsherwell dat strakke maatpakken ook voor vrouwen zijn weggelegd. “Iedereen kan binnenwandelen om de verschillende standhouders te bezoeken, maar er staan ook verschillende workshops op de planning”, vertelt Ilse. Zelf geeft ze vijf privéworkshops aan het draaiwiel, waarmee je in 45 minuten tijd een eigen koffiemok of bord maakt.

Ilse geeft vijf privéworkshops dit weekend. © Patrick De Roo 

Buikgeluk dompelt je drie uur lang onder in de kunst van het fermenteren en leert je om een stukje veganistische kaas te maken. Als het iets spirituelere mag leest Daisy van Wild Souls je energie om zo met een probleem te leren omgaan. “Vooraf inschrijven via onze webiste is wel noodzakelijk, want veel workshops zitten al zo goed als volgeboekt”, waarschuwt Ilse.

De handgemaakte kimono’s van Février. © Patrick De Roo 

Open House Antwerp, zaterdag 30/04 en zondag 01/05 van 11-18u30. Kleine Pieter Potstraat 8-10, 2000 Antwerpen. www.openhouseantwerp.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners