Anne Stuer en Michiel Cornelis nemen de Groene Duim in ontvangst van Sky Rymenants van GroenRand. Ze kregen ook een fles Duimpjesbier. 

Anne Stuer en Michiel Cornelis nemen de Groene Duim in ontvangst van Sky Rymenants van GroenRand. Ze kregen ook een fles Duimpjesbier. ©  kristin matthyssen

GroenRand reikt Groene Duim uit aan Anne Stuer en Michiel Cornelis

Ranst, Brasschaat -

Anne Stuer (29) van Regionaal Landschap de Voorkempen en bioloog Michiel Cornelis (26), toevallig beiden uit Brasschaat, kregen in het kasteel Vrieselhof in Oelegem de jaarlijkse Groene Duim als aanmoedingsprijs uitgereikt door natuurvereniging GroenRand.

Kristin Matthyssen

De Groene Duim, ook letterlijk een grote groene duim vergezeld van een fles Duimpjesbier, gaat naar personen die zich inzetten voor de natuur in de Voorkempen. Anne Stuer van Regionaal Landschap de Voorkempen is de coördinator voor het Antitankgracht-project. Zij verzamelde een groot aantal partners en zoekt mee om de natuurwaarde, recreatie en het militair erfgoed te verzoenen rond de ruggengraat die de Antitankgracht door de Voorkempen tussen Stabroek en Oelegem vormt.

 

 ©  kma

Michiel Cornelis is bioloog van opleiding en werkt als vrijwilliger bij Natuurpunt mee op het onderzoek rond de aanwezigheid van boommarter en otter rond en in de Antitankgracht. Cornelis is ook heel actief binnen de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt.

“Die waardering is wel tof”, reageert Michiel, die in het verleden al otterdrollen aantrof rond de Antitankgracht en een netwerk van een 20-tal wildcamera’s superviseert. “De samenwerking met GroenRand loopt goed. Wij krijgen via hen soms interessante meldingen binnen die helpen om de ontbrekende puzzelstukken in kaart te brengen. Otters zijn zo zeldzaam dat je hun aantal in Vlaanderen op twee handen kan tellen. Boommarters zijn er al stilaan iets meer, maar toch ook nog heel zeldzaam.”

Ook Anne Stuer nam de Groene Duim graag in ontvangst. “In het project rond de Antitankgracht moeten we altijd een evenwicht zoeken. Ook de recreatie is belangrijk. De VMM is eigenaar. Wij proberen alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en dat lukt.”

De twee laureaten met hun Groene Duim. 

De twee laureaten met hun Groene Duim. ©  kma

Recent werden er nog heel wat struiken en bomen gekapt op grondgebied Ranst langs de Antitankgracht. “Dit komt de waterkwaliteit ten goede. Er is minder bladval in het water en meer zuurstof. Ontsnippering blijft een belangrijke doelstelling. Zo onderzoeken we hoe we erfgoedduikers kunnen ombouwen zodat er toch migratie van diersoorten mogelijk is.”

Nationaal Park in 2023?

Het Duimpjesbier, eigenlijk een donkere Westmalle Trappist met een boommarteretiket van ontwerper Rodrik Steverlynck, werd door iedereen gesmaakt.

 

 ©  kma

De boommarter is dit jaar het symbooldier voor GroenRand. Op de Raad van Bestuur na de huldiging deelde Dirk Weyler mee dat hij vanaf 1 juni 2023 stopt als coördinator van GroenRand. Zijn functie zal vervangen worden door een stuurgroep. Sky Rymenants zal de communicatie blijven verzorgen. “Ik vind dat het tijd wordt dat de jonge generatie het overneemt”, zegt Weyler. “Ik ben een tevreden man. Het project kan nu niet meer gestopt worden en zit in de goede richting. Als binnenkort het soortenbeschermingsprogramma otter wordt goedgekeurd kan gestart worden aan een ontsnipperingsplan. Wellicht krijgen we een Nationaal park in de Voorkempen in 2023. Een betere afsluiter kan ik mij niet voorstellen”, zegt Weyler.

Dirk Weyler (links). 

Dirk Weyler (links). © kma 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio