Het einde van ’t Ondiep nadert. Op zondag 26 juni kan er voor het laatste gezwommen worden in het gemeentelijk zwembad. © JAA

Datum sluiting ’t Ondiep ligt vast: laatste keer plonzen op zondag 26 juni

Wijnegem -

Het is nu officieel: op zondag 26 juni kan je voor het laatst te water in het gemeentelijk zwembad. “We maken er een waardig en feestelijk einde van”, belooft schepen van Sport en Patrimonium Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!).

De infrastructuur van het zwembad is verouderd. De kosten voor het onderhoud en de nodige verbouwingen om aan de strenge Vlarem-normen te voldoen liepen al langer hoog op voor het kleine lokaal bestuur. Daarom werd in 2017 op voorstel van de N-VA- en Dorpspartij Durf!-meerderheid beslist om het gemeentelijk zwembad te sluiten op 1 december 2019 en zelf geen nieuw bad meer te bouwen.

Nadien volgde enigszins onverwacht nog een verlenging tot 31 augustus 2022. Maar de sterke gestegen energieprijzen hebben het schepencollege ertoe aangezet om alsnog sneller te sluiten. Wanneer precies was nog onduidelijk. Maar de gemeenteraad bepaalde zopas de datum dat ’t Ondiep, zoals het zwembad na de jongste grote aanpassingen gedoopt werd, haar laatste badgasten zal ontvangen: zondag 26 juni.

De meerderheid besliste: het gemeentelijk zwembad sluit voor goed op zondag 26 juni. © JAA

Sportoase Groot Schijn

“Onze gasfactuur om het zwembad te verwarmen beloopt intussen 50.000 euro per maand. Het is onverantwoord om nog langer open te houden in deze omstandigheden. Sinds oktober 2021 kunnen ook onze inwoners terecht in Sportoase Groot Schijn, vlakbij in Deurne. Jonge mensen die er baantjes zwemmen, betalen daar zelfs minder voor dan bij ons. Eind juni is ook het moment dat alle scholen met vakantie vertrekken en alle zwembrevetten uitgedeeld zijn”, aldus schepen van Sport Tom Tachelet (Dorpaspartij Durf!).

Durf! en N-VA vinden dat het belastinggeld beter besteed kan worden dan het letterlijk in het water te gooien. Water, waar in de zomermaanden bovendien relatief weinig mensen gebruik van maken. Onderhandelingen met buurgemeenten om samen een nieuw zwembad te bouwen en uit te baten, werden opgestart, maar raakten in het slop. Zowel Vlaams Belang als CD&V stemden tegen omdat ze het niet eens zijn met het afbouwen van de gemeentelijke dienstverlening en vinden dat de meerderheid onvoldoende pogingen ondernomen heeft om een intergemeentelijk zwembad van de grond te krijgen.

In Aartselaar kregen honden de eer om de laatste duik te nemen. Mogelijk volgt Wijnegem dit voorbeeld. © JW

Honden

Schepen Tachelet belooft dat er een feestelijk punt gezet zal worden achter decennialang zwemplezier in Wijnegem. Aan een programma wordt nog gesleuteld, maar mogelijk zullen net als in Aartselaar en Wilrijk honden de allerlaatste plons kunnen maken. Daarna zal het gebouw wellicht meerdere jaren gewoon leegstaan en dienen als opslagruimte. “Er komt na afbraak zeker een nieuwe bestemming voor onze sportverenigingen en actieve sporters, maar welke precies, bekijken we nog in een commissie”, besluit de sportschepen. (jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners