©  palix

Opnieuw verwarring op proces-Sanda Dia: Openbaar Ministerie verandert niets aan strafvordering na beklag voorzitter

Het openbaar ministerie ziet geen reden om de gevorderde straffen voor de achttien leden van Reuzegom aan te passen na de opmerkingen van de rechtbankvoorzitter maandagavond.

blg

LEES OOK. Papa van Sanda Dia stormt hoorzitting buiten, ook Reuzegommer Rafiki emotioneel na getuigenis: dit was de beladen ochtendzitting van de tweede procesdag

De procureur had nog maar net gevangenisstraffen van achttien tot zestig maanden, geldboetes en ontzettingen uit de rechten gevorderd, toen de voorzitter liet weten dat haar rechtbank enkel bevoegd was om te oordelen over de tenlasteleggingen waarvoor ze door de raadkamer naar de rechtbank zouden verwezen zijn. Daaronder vielen, volgens de rechtbank, de gebeurtenissen en handelingen tijdens de rozenverkoop en afzuip in Leuven niet.

Volgens het openbaar ministerie is de rechtbank wel degelijk bevoegd om over de feiten in Leuven te oordelen omdat in de verwijzingsakte enkel voorlopige kwalificaties zijn voorzien.

“De beklaagden werden verwezen onder de hoogst mogelijke kwalificaties maar die kunnen worden aangepast zolang de continuïteit van de feiten niet wordt gewijzigd. Eventuele verzachtende omstandigheden blijven natuurlijk ook gelden bij een aanpassing.”

LEES OOK. “Sanda’s eerlijkheid is hem fataal geworden”: de twee schachten die doop van Reuzegom wél overleefden, getuigen voor het eerst op proces

Volgens het openbaar ministerie slaan de tenlasteleggingen die voorliggen op zowel de (voorbereidende) handelingen die in Leuven gepleegd zijn, als die in Vorselaar zolang ze betrekking hebben op de doopactiviteiten die de dood van Sanda Dia en de verwondingen van de twee andere schachten hebben veroorzaakt.

De procureur overliep alle tenlasteleggingen en kwalificaties en kwam tot de conclusie dat de rechtbank wel degelijk bevoegd is om te oordelen over alle tenlasteleggingen die slaan op mensonwaardige handelingen die de drie schachten moesten ondergaan en de inbreuken op de dierenwelzijnwet die daarbij gepaard gingen.

De zaak wordt volgende maandag verdergezet.

LEES OOK. De hamvragen blijven onbeantwoord, maar deze conclusies kunnen we al trekken na tweede procesdag in zaak-Sanda Dia